Sokan vizionálták már a PlayStation Vita halálát, s valljuk be, hogy a kézikonzol messze elmarad a várakozásoktól. A Sony szerint nem éri meg tripa A-kategóriás címeket fejleszteni Vitára, ezek a játékok más módon kell, hogy a játékosokhoz jussanak. 

Kezdjük mindjárt a tényekkel: a PlayStation Vita eddig messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Sony mind a mai napig nem tudta megtalálni azt a piaci rést, amit a kézikonzol betölthetne sikerrel, ugyanis nem volt képes olyan ütőképes játékokat fejleszteni rá, ami a sikerhez kellett volna.

Mindez a jövőben sem fog változni, úgy tűnik, derült ki a PlayStation Blogon Don Mesa, a Sony Computer Entertainment termékfejlesztésért felelős vezetőjétől. A játékosok számonkérték, hogy miért van annyi indie-cím a konzolra, s miért nincsenek olyan játékok, melyeket korábban a Sony megígért. Mesa kendőzetlenül válaszolt:

Ami a nagy játékokat illeti: nem működik a hagyományos üzleti modell, más módon kell az AAA-játékokat eljuttatnunk Vitára. A Remote Play segítségével már elértük, hogy PS4-játékok futhassanak Vitán, s a PlayStation Now pedig egy új módszer lesz, amivel ilyen játékokat lehet majd streamelni Vitára.

A Sony tehát úgy látja – és helyesen -, hogy nem éri meg ilyen minőségű játékokat fejleszteni a konzolra, s a megoldást alternatív módszerekben keresi. Az, hogy mindez mennyire lesz működőképes, s sikerül-e életet lehelnie a haldokló konzolba, kiderül. Ugyanakkor az is biztos, hogy egy új esélyt mindenki megérdemel, mert bár történt, ami történt korábban, lehet, hogy pont az új formátumban találja meg a konzol az igazi énjét.