Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy formálisan is elismerje a videojáték-függőséget. Közzétették a tervezetét annak a szövegnek, mely mindezt kategorizálja. 

A Betegségek Nemzetközi Jegyzéke (International Compendium of Diseases – ICD) a WHO lajstromba vett betegségeiről szóló összeállítás, mely gyakorlatilag a pszichiátriában használt DSM (Diagnostic and Statistical Manual) megfelelője, 2018-tól tartalmazni fogja a videojáték-függőséget (pontosabban a gaming disorder-t, mely helyes, de magyartalan fordításban inkább videojátékozási rendellenesség).

A tervezett szöveg elkészült, s ez az első alkalom, hogy az ICD videojátékokkal összefüggésben bármit is tartalmazni fog. Az összeállításban ugyanabba a fejezetbe kerül, ahol a drogokkal, alkohollal és a szerencsejátékkal kapcsolatos rendellenességet taglalják.

A viselkedészavart -ahogy a tervezet fogalmaz- tartós és rendszeresen visszatérő videojátékozási szokás jellemzi, mely lehet online vagy offline, s a gyakoriságát, tartósságát, hosszát és tartalmát illetően gyakran kontrollálatlan. A viselkedészavar együtt járhat a személyes-, családi-, szociális-, munkahelyi kapcsolatok leépülésével. A rendellenesség lehet folyamatosan fennálló, időszakos vagy visszatérő, s a diagnózis felállításához a tünetek az elmúlt 12 hónapban kell, hogy jelen legyenek, ez az idő azonban lerövidíthető, amennyiben a diagnózis követelményei fennállnak, és a tünetek súlyosak.

Idén augusztusban Dr. Anthony Bean, egy texasi klinikai szakpszichológus a videojáték-függőség koncepcióját félrevezetőnek, adott esetben veszélyesnek titulálta. Tanulmánya megkérdőjelezi a kategória felállításához szükséges elégséges mértékű kutatás meglétét, valamint annak motivációját, hogy ezt a jelenséget diagnózisként aggassák bárkire is.