A videojátékokat már számos alkalommal kiáltották ki minden gonosz forrásának többnyire vélt (mellék)hatásai miatt, s gyakran teszik felelőssé az erőszak táplálásáért. Az USA kormánya más lehetőséget lát bennük. 

Az Egyesült Államok kormánya úgy véli, hogy a játékok segíthetnek az iskolai lövöldözések következményeinek csökkentésében, és az érintett diákok és tanárok túlélésében. Ezért az Amerikai Hadsereg és a Nemzetbiztonsági Hivatal közösen belső nézetű lövöldözős szimulációt fejleszt, hogy a tanárokkal megértessék, hogy mit tehetnek, ha egy iskolai lövöldözés tör ki valahol.

A játék fejlesztése a legújabb része annak az 5.6 millió dolláros programnak (EDGE), melyben a rendőrség és tűzoltóság erőit oktatják arra, hogy az iskolai lövöldözések esetén mi a teendő.

Tamara Griffith, az EDGE vezető mérnöke az alábbiakat mondta:

A tanárok nem olyan szerepre jelentkeznek, ahol lövedékek repkednek a fejük felett. Sajnos ez mára valósággá válik. Így mi esélyt szeretnénk adni nekik, hogy megértsék, az ilyen helyzetekben milyen lehetőségeik vannak, és mi az, ami számukra hasznos lehet.