Meghalt Stephen Hawking, a XX-XXI. század egyik legnagyobb gondolkodója, a közismert elméleti fizikus, asztrológus. A videojátékokhoz semmi köze sem volt, de személyes kedvencem, így megemlékezek róla. 

76 éves korában otthonában, álmában érte utol a halál Stephen Hawkingot, kinek zseniális elméjét több mint ötven éven keresztül tartotta fogva teljesen használhatatlan, nyomorék teste, az mégis szárnyalt. Hawking munkásságát teljes mélységében nagyjából ezer ember ha érti az egész világon, ami méltán tükrözi a professzor zsenialitását.

Hawking elvitathatatlan érdemeket szerzett abban, amit ma a Világegyetemről tudunk, s bár munkásságát, egyes elméleteit számos alkalommal támadták, teóriáit az idő – kevés kivételtől eltekintve – sorra bizonyította. Hawking évtizedekkel járt gondolatban munkatársai, és a világ más tudósai előtt, asztrofizikusok egyetértenek abban, hogy egyes nézetetire esetleg csak évszázadok múlva találunk tudományos bizonyítékot.

Phd-értekezését 24 éves korában írta, melyet néhány évvel ezelőtt teljesen ingyen tettek bárki által hozzáférhetővé. Diákkori szerelmétől három gyermeke született, első házassága a médiafigyelem és a Hawkingra nehezedő nyomás miatt romlott meg javarészt. Élete során számos alkalommal került összetűzésbe az egyházzal, meggyőződése szerint ugyanis az univerzumban nincs helye Istennek, maga ateista volt.

Rendkívül sikeres publicista volt, Az Idő Rövid Története című műve a nyolcvanas években bestseller lett, melyből több mint 30 millió példány kelt el világszerte. Műveiben a hétköznapi emberek nyelvén próbálta megértetni és magyarázni az Univerzum főbb összefüggéseit, néhány évvel ezelőtt a gyerekek számára rövidfilmeket készített, melyekben ugyanezekről a kérdésekről beszélt, a gyerekek nyelvén.

Mindazt, amit az Ősrobbanásról, a húrelméletről, az idődilatációról, fekete lyukakról, eseményhorizontról tudok, azt nagyrészt neki köszönhetem, művei és ismeretterjesztő filmjei hozzájárultak a kozmológia iránti érdeklődésemhez.

Albert Einstenhez hasonlóan Hawking is a Mindenség Elmélete megalkotásán fáradozott, s csakúgy, mint Einstein, ő sem élhette meg azt, hogy az Univerzumot mozgató erőket egyetlen, egységes elméletbe kovácsolhassa.

Nyugodjon békénben Hawking Professzor!

Stephen Hawking (1942-2018)