Óriási piaci lehetőség előtt állnak a konzolgyártók, amennyiben valóban megszűnik Kínában a játékkonzolok tilalma, és beléphetnek erre a milliárdos piacra. A China Daily adta hírül, hogy hamarosan vége lehet az embargónak, és a kommunista ország határai megnyílnak.

Kínában 2000-ben tiltották be a konzolok forgalmazását arra hivatkozva, hogy az a fiatalok szellemi és fizikai fejlődését gátolja. Azóta bizony a hatalmas országban se Xbox, se PlayStation és se Wii, még akkor sem, ha európai ember számára mindez elképzelhetetlen. A China Daily beszámolója szerint a tilalom akkor érhet véget, ha ebben összesen hét minisztérium egyetért, és hoznak róla közös döntést.

A hírre a Sony és a Nintendo részvényárfolyamai emelkedni kezdtek, előbbi 9,1%-ot, utóbbi pedig 3,4-et. Nem csoda, hisz a videojátékok amúgy rendkívül népszerűek az országban, a lakosság PC-n és mobileszközökön játszik, sőt, az online játék is virágzik. Ez persze ellentmond a tizenkét évvel ezelőtti döntésnek, hisz a videojáték platformtól függetlenül “káros”, s mégis csak a konzolokat tiltották be az országba.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy Kína nem csak a hamisítványok, azonban a kalózkodás fellegvára is, óriási méretet ölt a szoftverek warezolása, így bármilyen kecsegtető is a piaci penetráció, egészen biztos, hogy a konzolgyártók hatalmas veszteségeket könyvelhetnének el a kalózkodás miatt.