A Valve felveszi a harcot az Európai Unió ellene felhozott vádjaival szemben, és nem írja alá azt a megállapodást, amit másik öt kiadó megtett annak érdekében, hogy csökkenjen a pénzbüntetés mértéke.

Az Európai Bizottság 2017-ben indított nyomozást a Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media, Valve és a ZeniMax ügyében, azok az Európai Unió területén folytatott kereskedelmi gyakorlata ellen, miszerint geolokációval akadályozzák meg, hogy egy vásárló olcsóbban juthasson ugyanahhoz a játékhoz más ország virtuális piacteréről.

A Bizottság célja, hogy a kiadókkal megszüntettesse az országhatárok átjárhatóságát megakadályozó online ellenőrzést, ami nélkül a disztribútorok részére lehetővé válna, hogy a játékokat más országban is eladhassák, a felhasználók pedig máshol vásárolják meg.

A jelenlegi gyakorlat szerint például, ha egy játékos például az Egyesült Királyságban lakik, de Franciaországban a játék, amit megvásárolna olcsóbb a Steam-en, nem tudja megvenni, ugyanis a játék aktiválásához szükséges francia kulcs nem érvényes az Egyesült Királyságban.

Az öt kiadó közül négyen jobb belátásra tértek a trösztellenes vádakkal szemben, és megállapodást írtak alá a Bizottsággal, azonban a Valve erre nem hajlandó, és felveszi a jogi kesztyűt, hogy álláspontját megvédje. A cég még áprilisban adott ki egy közleményt, amiben azt állítja, hogy a forgalmazott játékainak mindössze 3%-a rendelkezik ilyen kulccsal, és a korlátozást Európában már 2015-ben megszüntette.

A tét nem kicsi, ugyanis a kiszabott bírság a cég éves árbevételének 10%-a, ami természetesen mérséklődik abban az esetben, ha a kiadó hajlandó a megegyezés aláírására.