Az IDC elemzőcég közzétette a 2016-ig szóló prognózisát a konzoljátékok piacát illetően, melyből többek között az is kiderült, hogy a PlayStation 3 a leszállított konzolok számát tekintve leelőzte az Xbox 360-at.

Az IDC szerint bőven van még tartalék ebben a rendkívül nehéz piacban, s a hagyományos modell, azaz a dobozos játékok piaca még továbbra sem temetendő. Bármennyire is fejlődnek az alternatív platformot, sem 2013-ban, de még 2014-ben sem kell attól tartani, hogy megszorongassák a nagykonzolokat.

Az elemzés úgy véli, hogy 2013-ban, azaz idén megáll az a tendencia, melynek az utóbbi években voltunk szemtanúi: a dobozos játékok piaca bizony zsugorodni kezdett. Sőt, 2014-től ebben a szegmensben az IDC növekedést jósol, azonban 2016-ra már 3%-os csökkenéssel számol, mely a digitális terjesztés elterjedésének lesz köszönhető.

S végül a feketeleves: a PlayStation 3-ból világszinten eddig 77 millió darabot szállítottak ki az üzletekbe, míg a Microsoft konzoljából 76 millió került a polcokra, annak ellenére, hogy a japán konzol egy évvel később jelent meg.