A The Elder Scrolls Online nagy reményekkel készült, a “következő nagy MMORPG”-ként gondoltak rá egy olyan piacon, ahol még mindig a World of Warcraft az úr. Olybá tűnik, hogy a készítők elszámolták magukat. 

Megszűnik a The Elder Scrolls Online hathónapos előfizetésének lehetősége. A játékosok mindeddig megvásárolhatták ezt havi 15 dollárért, s ez teljes hozzáférést biztosított a játékhoz. Ezt a fizetési módot a Bethesda most eltávolította, mely nem jelent túl jót az online szerepjáték jövőjét illetően.

Idővel az MMORPG-k a havi előfizetéses modellről a free-to-play modellre váltanak, azonban mindezt akkor teszik, amikor már egy rakat pénzt kerestek az előfizetésekkel. Azaz, amikor a játék már termelőbe fordult, és busás profitot hozott a konyhára.

A rosszabb eset az, amikor a készítúk úgy váltanak az ingyenes modellre, hogy azzal előfizetőket toborozzanak, mert a játék iránt az érdeklődés renyhe. Bizonyára hónapokon belül ez fog történni a The Elrder Scrolls Online-nal is, megjelenése óta ugyanis kizárt, hogy annyi pénzt hozott a konyhára, amennyit készítői és a kiadó szerettek volna. Az ingyenes modell pedig egyenlő lesz a játék halálos ítéletével, mert mikrotranzakciókból egy ilyen fiatal játék nem képes fenntartani magát és azt az infrastruktúrát, amit az igényel.