A napokban meglepő kijelentést tett a PC-s játékok vezérhajójának számító Valve alapító elnöke, miszerint a Microsoft ősszel debütáló Windows 8 operációs rendszere katasztrofális! A Steam-es játékokat Linux-ra portolnák.

Gabe Newell, a köztudottan PC-s játékokat favorizáló, nem mellesleg világsikerű játékokat (pl. Half-Life) készítő Valve fejese megdöbbent azon, hogy a Microsoft zárt platformot készít az új operációs rendszerrel. Válaszlépésként a jövőben nyílt rendszerek (pl. Linux) felé mozdulnának el.

Minderről a Seattle-ben megrendezésre kerül Casual Connect konferencián beszélt. Szerinte a Windows 8 olyan változásokat hozhat a játékiparba, ami a Microsoft-nak nem lesz kedvező. Sokan azonban átlátnak a szitán, s Newell igazi motivációjának nem a biztonsági kérdéseket tartják, hanem azt, hogy a Windows Store, a Microsoft online áruháza komoly konkurenciát jelenthet a Steam-nek.

Szeretnénk, hogy a Steam-en jelenleg elérhető 2500 játék Linux alatt is futtatható lenne.

Newell szerint a cég sikerjátékai azért lehettek azok, mert a PC nyílt platform volt, s a Windows 8 ezzel szemben zártabb platformot kíván honosítani.