Bár lassan már három éve annak, hogy a Bethesda világhódító útjára indította a The Elders Scrolls-franchise ötödik epizódját, nyugodtan mondhatjuk, hogy a játék népszerűsége, szavatossága és létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. 

Gyakorlatilag magunk mögött tudjuk az újgenerációs (mostanra már jelen generációs) konzolok megjelenését, melytől mindenki a megváltást várta, s bizony, van némi keserű íz a szánkban. Sem az Xbox One, sem pedig a PlayStation 4 nem tudta eddig azt hozni, amire összefutna a nyál a szánkban, s természetesen mindez most a silány játékfelhozatalnak szól.

Kénytelen kelletlen visszanyúl az ember az előző generáció kiválóságaihoz, amit például a Skyrim jelentett és jelent a mai napig is RPG fronton. Azt, hogy a játék még mindig rendkívül népszerű, más sem bizonyítja jobban, hogy a Google a Skyrim szóra 72,400,000 találatot ad, s az például, hogy modok tucatjai készülnek a játékhoz a mai napig, köztük olyan kiválóságok, mint  amit egy 19 éves fiú készített.  Pénz beszél, tartja a mondás, így muszáj azt is megemlítenünk, hogy a játékból már elkelt több mint 20 millió példány világszerte.

S hogy miben rejlik a Skyrim kiválósága? Véleményem szerint attól a játékmechanikában, ami még 2014-ben is ritkaság. Egyrészt ott van egy óriási, de tényleg hatalmas “játszótér”, melyben keresztü-kasul bolyonghat bárki kedvére, s a térkép bármely pontján elmentheti a játék állást, ahonnan bármikor folytathatja kalandját. A másik, s számomra a Skyrim egyik legnagyobb vívmánya, hangozzék bármilyen furcsán is, az a lehetőség, hogy szintén a játékos döntheti el, hogy belső vagy külső nézetet használ, azaz, TPS vagy FPS módban játszik. Egyetlen gombnyomás az egész, melyet minden játékfejlesztőnek tanítani kellene, de leginkább alkalmazni.

Aki akár néhány órát is játszott a játékkal, az tudja, hogy az az elképesztő mennyiségű tartalom, amit a játékba pakoltak, az szintén egyedülálló a piacon. S még akkor is, ha ugyan a vizuális prezentáció hagy némi kívánnivalót maga után, vagy az alapos bug-írtást követően maradt benne kódhiba, összességében a Skyrim kiválóságot szintetizál. Nem is beszélve a szavatosságról: nagyon nem mindegy, hogy valaki kifizet 12 ezer forintot egy 5-6 órás végtelenül buta, szkriptelt kampányért, vagy vásárol magának egy olyan darabot, mellyel – egyéni ízléstől függetlenül – valóban több száz órát eltölthet.

S ha mindez még nem lenne elég, ott vannak a játékhoz készült kiegésztők, a Heartfire vagy a Dawnguard és a Dragonborn, melyek ismét csak játékórák tucatjait adnak az alapműhöz. S végül, de nem utolsósorban  a játék és az egész világ hangulata arra ösztökél, hogy időről időre visszatérj.