A Sony Corporation, a Sony Computer Entertainment anyavállalata 2.9 milliárd dolláros veszteséget szenved el a PlayStation divízió miatt. Ehhez a teljesítményhez masszívan hozzájárult a PlayStation Vita megjelenése és vesszőfutása.

A PlayStation divízióra erős nyomás nehezedik a Sony Corporation részéről, hogy számaikon minél gyorsabban javítsanak, melyből a legnagyobb részt a Vita vehetné ki, azonban nem elég, hogy nem hozta az elvárásokat Japánban, még a veszteség vaskos részéért is felelős.

A korábban a PlayStation divíziót vezető Kaz Hirait a napokban nevezték ki a Sony vezérigazgatójának, aki világosan kijelentette, hogy a Sony jövőjének sikere két pilléren nyugszik: az egyik a digitális képalkotás, digitális fényképezőgépek, videokamerák és televíziók, a másik pedig a videojátékok.

Nagy teher nehezedik tehát a PlayStation részlegre, különösen a PlayStation Vitára, s amennyiben annak nyugati megjelenése nem lesz gyökeres ellentéte a japán bemutatkozásnak, a Sony olyan döntések meghozatalára kényszerülhet, melynek a világ sok millió PS rajongója finoman szólva sem örülne.