Az elmúlt néhány hónap 2011 legjobb játékait hozta el, az Uncharted-tól a Skyrimig, s szinte minden műfajból akadt egy-egy átlagon felüli darab. 2012-re előretekintve egy dolog biztos: ez lesz minden idők talán legjobb éve az RPG rajongók számára.

Bár a jövő évi bejelentésekből még van hátra bőven, már most is látszik, hogy szinte soha nem látott felhozatallal kényeztetik a szerepjátékok a műfaj rajongóit, talán nem is véletlenül lesz a kínai horoszkóp szerint 2012 a sárkány éve. A lenti lista tartalmazza az összes jövőre megjelenő RPG-t, s azok közül is néhányat, melyről reméljük, hogy jövőre megjelenik.

Atelier Meruru (tavasszal)

Nem mondhatnám, hogy ez az RPG az, amit minden áron ki szeretnék próbálni, viszont az biztos, hogy a játéknak van egy hardcore RPG rajongótábora. Nem kezdődhet jobban az év számodra, ha szereted az alkímiát, a leegyszerűsített harcrendszert, és közel áll a szívedhez az anime műfaj.

Darksiders II ( június)

Bár az eredeti, és nem mellesleg remekül sikerült Darksiders játék a harcra, és a Zelda inspirálta fejtörőkre épült, a folytatás az RPG elemekre fókuszál majd. Az új főhős, Death a történet során válik egyre erősebb karakterré, ahogy a rengeteg loot és fejlesztés ezt lehetővé teszi. Az akció és RPG különös elegye a játékot sokkal jobbá tehetik, mint az előző rész volt.

Diablo III (2012 első fele)

Igen, a Diablo III meg kell, hogy jelenjen 2012-ben. A Blizzard már a játék elkészítésének végső szakaszában kell, hogy legyen, abból a bétából ítélve, melyet már volt szerencséjük kipróbálni neves külföldi magazinoknak. Az RPG szerelmeseit ez a játék egész 2013-ig le fogja kötni.

Dragon Age III (2012?)

Induljunk ki abból a tényből, hogy a Dragon Age II az első rész megjelenését követően 16 hónappal már az üzletekben volt. Egy biztos, a harmadik rész bejelentése jövőre megtörténik, de még az is lehet, hogy meg is jelenik a játék. Ha a BioWare tartja ezt az ütemtervet, akkor a Dragon Age III lehet az Electronic Arts egyik nagy húzócíme lenne jövő ősszel.

Dragon’s Crown ( tavasszal)

A Dragon’s Crown már csak kiváló művészi megjelenítése miatt is említésre méltó, mely a Vanillaware korábbi megjelenéseire (Odin Sphere, Muramasa) is igaz volt. Nem mellékesen ez a játék lesz az első párhuzamos megjelenés PlayStation 3-ra és PlayStation Vitára. Bár a játékmenet váza leginkább a csihipuhin nyugszik, a fejlesztő profilját figyelembe véve ennél azért sokkal mélyebbre fognak leásni a Dragon’s Crown-nal.

Dragon’s Dogma ( március 27.)

A Capcom új játéka inkább az akció felé orientálódik, azonban még mindig számos elismerésre méltó RPG elem is lesz a játékban. Hatalmas, nyitott világ, tonnányi loot és több száz lemészárolandó szörnyeteg várja a tradicionális fantasy játékok szerelmeseit.

Fable: The Journey (2012)

Nem lehet nem várakozással tekinteni egy olyan szerepjáték elé, mely azt ígéri, hogy a Kinect lehetőségeit maximálisan kihasználja. Az biztos, hogy a Fable: The Journey ha más nem is, de jó tanulópénz lesz. Bár a játékból eddig látottak annyira nem nyűgöztek le senkit, ha Peter Molyneux és csapata összekapja magát, és tényleg sikerül egy fajsúlyos Kinect RPG-t alkotniuk, nagyot szakíthatnak vele.

Game of Thrones (2012)

A francia Cyanide első próbálkozása a Game of Thrones franchise-zal kudarcot vallott, a valós idejű stratégiai játék, a Game of Thrones: Genesis bukott egy szépet. Ezek után vegyes várakozással tekintünk az újabb Trónok Harca játék elé, s csak bízni tudunk benne, hogy sikerül visszaadni a George R. R. Martin által lefestett világ hangulatát a játékban is, s nem marad meg pusztán ez a könyveknek.

Guild Wars 2 (2012)

A Guild Wars 2 minél többet mutat magából, annál érdekesebb lesz. Élvezet nézni, ahogy a gyors tempójú harcok és a különösen érdekes történet napról napra fejlődik. S még csak az előfizetési díj miatt sem kell aggódni, ugyanis a játék ingyenes lesz! Nem tudjuk, mikor jelenik meg a Guidl Wars 2, de ezt az MMO-t feltétlenül ki kell próbálni jövőre.

Kingdoms of Amalur: Reckoning (február 7.)

Bár a Kingdoms of Amalur egy teljesen új cím, olyan kiváló szakemberek dolgoznak rajta, mint Ken Rolston (Elder Scrolls IV: Oblivion), Todd McFarlane (képregények), R.A. Salvatore (író). Már csak emiatt is érdemes lesz a játékra odafigyelni. A játék az Elder Scrolls univerzum nyitottságát kombinálja a God of War parázs harcaival, ezáltal a Reckoning egy nagyon sajátos hibrid lesz.

Krater (2012)

Nem lehet sok mindent tudni a svéd stúdió, a Fatshark gondozásában készülő letölthető címről, de azt igen, hogy egy Fallout- és Borderlands szerű poszt-apokaliptikus világban játszódik, több kaszttal, és kooperatív fókusszal. A játékban jó RPG módjára bizony döntések sokaságát kell meghoznod. Mindez elegendő ahhoz, hogy kíváncsivá tegyen a játék.

Mass Effect 3 (március 6.)

Bár sokan vádolták a BioWare-t azzal, hogy az RPG elemeket száműzte a Mass Effect 2-ből, itt az idő, hogy mindezt elfelejtsétek. A Mass Effect 3 a videojáték ipar talán legjobb trilógiája, mely polírozott harcrendszerrel, tökéletesített szintlépésekkel, és drámai fordulatokkal tér vissza, ráadásul a játék multiplayer módot is kap. Kellhet ennél több?

Of Orcs and Men (2012)

Ha azt gondolod, hogy a Cyanide éppen eléggé elfoglalt a Trónok Harca adaptációjával, akkor tévedsz, arra is van erejük, hogy Of Orcs and Men címmel egy másik akció-RPG-t adjanak ki jövőre. A többi fantasy játékkal szemben ez a darab a játékost egy ork bőrébe bújtatja, s feladatot az lesz, hogy megakadályozd, hogy az emberek a fajodat letöröljék a világ térképéről. A koncepció érdekes, a megvalósítást pedig kíváncsian várjuk.

Risen 2: Dark Waters (április 24.)

Az első Risen nem rossz, azonban felejthető RPG volt. A folytatás ennél jobbnak ígérkezik, már csak azért is, mert ez egy kalóz RPG lesz, mely műfajból túl sokat mindeddig nem nagyon láthattunk. Rossz arcút játszani a világ vizein, miközben folyamatosan lootolsz és szintet lépsz, nem lehet olyan rossz móka!

The Secret World (április)

Bár jövőre el leszünk kényeztetve MMO játékokkal, a Funcom műhelyeiben készülő The Secret World mégis kiemelkedik ezek közül. A jelenkor realitása ötvöződik a mitológiával, a természetfelettivel, az összeesküvés elméletekkel ahelyett, hogy a már kissé unt fantasy kliséket puffogtatná.

South Park: The Game (2012)

A jövő év egyik érdekessége lesz a South Park adaptáció, melyet az Obsidian készít el. A csapat híres a nyílt világú kiváló játékairól, így ebből az aspektusból nincs miért aggódni. Ugyanakkor számomra kérdéses, hogy a rajzfilm blődsége enged-e majd szabad teret azoknak az RPG elemeknek, ami miatt ezt a műfajt annyira szeretjük.

TERA (tavasz)

A TERA egy koreai MMPRPG, de önmagában ez a tény ne ijesszen el a játéktól. A TERA ugyanis egy akció orientált anyag lesz, melyben még a 360 fokos stick adta lehetőségeket is kihasználhatod majd. Ne írd le azzal, hogy ez egy “újabb koreai RPG”, az eddig megjelent látnivalók alapján a játék ugyanis ígéretes!

Torchlight II (2012)

Bár a Torchlight II-nek idén kellett volna megjelennie, az sem baj, ha ezt csak jövőre teszi. A Runic Games által fémjelzett óriási loot parádé RPG ígéretet tett arra, hogy az első rész hibáit orvosolja, négy teljesen új kasztot mutat be, és még multiplayer (!) mód is lesz benne!

The Witcher 2 : Assassin’s of Kings (2012)

Bár már rengeteg PC játékos túl van a The Witcher 2-n, a konzolosoknak ez a remek élmény még hátravan jövőre. A játék sötét történettel, kihívást jelentő harcrendszerrel, tömény erotikával és remek RPG elemekkel gondoskodik majd arról, hogy az Xbox 360 tulajdonosok a szájukat megnyalva fejezhessék be a játékot.

 

Ha valamit kihagytunk volna, vagy véleményed van a fenti játékokról, írd meg a kommentek között!

[összeállításunk a Game Informer anyaga alapján készült]