Iparági elemzők, Michael J. Olson és Andrew D. Connor, a Piper Jaffray cég munkatársai azt állítják, hogy a PlayStation 4 2013 végén, míg a Microsoft új generációs konzolja csupán 2014-ben jelenik meg.

Bár a két elemző szerint körülbelül még másfél évet kell várni a Sony újgenerációs nagykonzoljára, az csupán fele annyi példányszámban kerül majd a piacra, mint a PlayStation 3, ugyanis a Sony figyelembe veszi a tablet-ek és az okostelefonok által gerjesztett versenyt. Elemzésüket iparági forrásokra alapozzák, s nem jósolnak túl fényes kilátásokat az új konzolnak.

A duó azzal kapcsolatban is jóslásba bocsátkozott, hogy mi lesz a Wii U idei év végi debütálásával. Szerintük a Nintendo új konzolja az első 14 hónapban csupán fele annyi példányban kel majd el, mint a Wii a megjelenésekor.

Ami az új Xbox-ot illeti, az csupán 2014-ben jelenik majd meg, és csupán az Xbox 360 értékesítésének 55%-át teszi majd ki. Szerintük az új Xbox nem “forradalmi lépés”, csupán “járulékos javítás” lesz az Xbox 360-hoz képest.

Végül, de nem utolsó sorban a két elemző kissé megkongatta a harangot a konzolok felett, mondván, hogy a voksukat inkább arra teszik le, hogy a játékosok idejüket megosztják majd a közösségi játékok, tablet-ek és mobil játékok között, így az olyan vállalatokban hisznek leginkább, mint például a Zynga vagy az Electronic Arts.