A PlayStation 5 pontot tesz végre egy régiós, alapvetően kulturális eltérésre: mostantól Japánban is az “X” gomb lesz a megerősítő válasz a kontrolleren. 26 évig ez másképp volt.

Ki gondolná, hogy adott esetben az is egy országtól és a szokásaitól függ, hogy egy PlayStation-kontrolleren melyik gombot nyomkodja valaki, ha egy parancsot megerősíteni, vagy épp elvetni akar!? Japánban, az eredeti PlayStation megjelenésekor az “X” gomb jelentette a nemet, a kör pedig az igent. Azaz, pontosan fordítva használták, mint ahogy az Európában tesszük. Japánban ugyanis kulturálisan az X nemet jelent, a karika pedig a helyes választ jelöli.

Mivel a PlayStation 4 rendszermenüjében a globális beállításokat használja, a japán játékosoknak gyakran meg kell változtatni a kontroller kiosztását, hogy szokásaiknak megfelelően tudják használni a kontrollert.

A PlayStation 5-tel mindez megváltozik, ugyanis az új konzolon már az összes régióban az X lesz az alapbeállítás a megerősíti parancsoknak, így Japánban is. Ezzel egy 26 éves korszak zárult le a japán játékosok életében.