Az idei évhez hasonlóan jövőre is lesz jó néhány kiváló Xbox 360 játék, melyek közül összegyűjtöttük a szerintünk legjobb tízet, amire mindenképp érdemes lesz odafigyelni. Lássuk, kik a legjobbak 2012-ben!

Bizonyára már te is informálódtál, hogy vajon mik lesznek a jövő év nagyágyúi, azok után, hogy a 2011-es év volt az egyik leghúzósabb az Xbox 360 6 éves életciklusa alatt, olyan kiváló játékokkal, mint a Gears of War 3, a Batman: Arkham Asylum, a Skyrim, vagy a Forza Motorsport 4. A jövő év legalább ilyen jónak ígérkezik, íme a szerintünk legjobb 10 a Microsoft platformján, amiket tűkön ülve várunk!

(Igen, több multiplatform cím is van a listában, de az összeállítás nem csak az Xbox 360 exkluzív játékoknak szól.)

10. Minecraft

A Minecraft minden idők egyik leginkább zavarba ejtő sikere. Egy névtelen svéd fejlesztő, Markus “Notvh” Persson megalkotja a játék alfa verzióját PC-re, maga sem gondolva arra, hogy két éven belül a Minecraft az egyik legjobban hypolt indie játéka lesz, mely több mint 3 millió példányban fogyott már világszerte.

Ezután jött a bejelentés, hogy a játék Xbox Live Arcade-re érkezik, de a nagy kérdés, hogy vajon a konzolosok ugyanannyira akarják majd, mint a PC-n játszók? A válasz még lóg a levegőben, de nem kérdéses, hogy a jövő évi megjelenéskor a játék akkorát fog szólni, mint arra sokan nem is számítanak!

Minecraft trailer

9. XCOM

Nem voltak odáig a ténytől az XCOM rajongói, amikor a játék gyakorlatilag egy FPS játékká változott, azonban a 2K Marin mindent megtesz azért, hogy oly módon leheljen ismét életet a franchise-ba, hogy az elődök szellemisége is megmaradjon, s egyúttal a jelen kor kihívásainak megfelelő játék jöhessen létre.

A játék E3-on történő bemutatkozása az egyik leghatásosabb, de bizonyára legnagyobb meglepetést kiváltó anyaga volt. Az XCOM lehet az FPS játékok körében az a mérföldkő, amire oly régóta várunk, az elmozdulás az évek óta egy helyben topogó műfajban. Egy térkép segítségével megválaszthatod, hogy milyen küldetéseken veted be az egységedet, s az, hogy milyen sorrendben választod meg ezeket, hatással lesz a történetre. Ha a rossz frontot választod, a győzelem olyan távol kerül tőled, melyet sosem érsz utol.

Mindent el lehet mondani az XCOM-ról, csak azt nem, hogy ne lenne ambiciózus, s ha jól is működik a koncepció, akkor egy új műfaj születésének lehetünk szemtanúi.

XCOM E3 trailer

8. Halo 4

Habár a Call of Duty franchise réges-régen letaszította a Halo-t a legnépszerűbb online shooter trónjáról, nincsen Xbox 360 Master Chief nélkül. A Halo univerzum gazdagsága a Bungie kezei alatt hatalmas sikerré vált, s ez ad okot reménységre, hogy a Halo 4 ennél a minőségnél nem is adja majd alább jövőre.

A játékkal kapcsolatos részletek olyan komótosan szivárognak, mint hegyi patakocska az Alpokban. Azonban fontos részleteket már lehet tudni: a Halo 4 egy új trilógia első része lesz, s az első, mely a Bungie nélkül készül. Ha a Microsoft belső stúdiója, a 343 Industries sikerrel kovácsolja egybe a történet mesélést a dinamikus akcióval, ami az előző Halo részeket oly sikeressé tette, akkor nem is kérdéses, hogy még számos élvezetes játékórát kapnak a rajongók a pénzükért.

Halo 4 E3 trailer

7. BioShock Infinite

Emlékszel még, amikor azt mondtam, hogy az XCOM az egyik leghatásosabb bemutató anyag volt az E3-on? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a leghatásosabbat. Bár 2007-ben a BioShock számos év játéka címet elhódított, az Irrational Games nem volt elégedett, s nem akarta ismét víz alá kényszeríteni a rajongókat egy újabb corridor shooter-ben.

Ehelyett, ismét tervezőasztalhoz ültek, s az alapoktól építették újra Columbia repülő városát. Az új helyszínnel együtt néhány radikális játékmenet változásra is lehet számítani, nem beszélve a mesterséges intelligencia szintén radikális változásáról. A játék eddigi sikere, és a maroknyi eddig bemutatott és nem bemutatott innováció miatt a BioShock Infinite a jövő év egyik húzócímének ígérkezik ebben az erős felhozatalban.

Bioshock Infinite E3 bemutató

6. Borderlands 2

A Borderlands híressé és népszerűvé vált gyakorlatilag kifogyhatatlan fegyverarzenáljával. masszív, felfedezhető világával, és a rakat kiegészítővel, ami a játékhoz érkezett. Amiben viszont nem lett átütő játék, az maga a történet, és a kielégítő végjáték. A Borderlands 2-ben a Gearbox mindezt javítani szándékozik, viszont megtartják azokat az elemeket, melyeket a rajongók szerettek.

A második részben Pandora új régióit fedezheted fel, melyek egymással kapcsolatban állnak majd, s nem csupán azáltal, hogy egymás mellett helyezkednek el. A kooperatív élmény frissítése érdekében négy új karakter kerül a játékba, mindegyik saját fegyverrel és egyedi képességekkel. Még nagyon sok minden homályos a játékkal kapcsolatban, de figyelembe véve, hogy hány órát játszottunk az első résszel, nehéz nem izgalommal várni mindazt, amit a Gearbox tervez. Bármi is legyen az.

Borderlands 2 trailer

5. Tomb Raider

Lara Croftot többször élesztették már újra, mint bármelyik más játékot, azonban a jövő évben érkező, a Crystal Dynamics által fémjelzett Tomb Raider egy teljesen más élmény lesz, mint bármelyik darab a sorozatban. A játékban Lara Croft sokkal fiatalabb, és kevésbé tapasztalt, mint ahogy megszokhattuk, hajótörést szenved egy titokzatos trópusi szigeten. Gyakorlatilag minden eszköz és felszerelés nélkül indul el a minden eddiginél sötétebb, komorabb kalandjaira.

A franchise történetében először próbálkoznak azzal, hogy a játékot sandbox alapokra helyezik, azaz, az egész világ szabadon bejárható-felfedezhető, tetszőleges szekvencialitásban. A harc fokozottabb szerepet kap a játékban, a történet kevésbé misztikus, de sokkal fajsúlyosabb, nehezebb lesz elődeinél. Lara hús-vér emberként jelenik meg, maga mögött hagyva a szuperhős mivoltát, sérülékeny, esendő, pont olyan, amilyennek igazán lehet majd szeretni.

Tomb Raider 2012 trailer

4. Max Payne 3

Max Payne sok évnyi hallgatás után visszatér, de ez a Max már nem az a Max, akit ismertünk. A helyszín is teljesen új, Sao Paolo városa, ahol Max biztonsági szakemberként dolgozik, s ahol élete egy pillanat alatt rémálommá változik. A sorozat védjegyévé vált bullet time mód visszatér, s ráadásul sokkal csiszoltabb formában, mint korábban.

A sorozat történetében először a Max Payne 3 multiplayer móddal érkezik, s azt csak remélni tudjuk, hogy a kampány mód eleganciáját a multiplayer módba is sikerül átültetni. A minőségre garancia a Rockstar neve, s mindaz, amit eddig láthattunk a játékból.

Max Payne 3trailer

3. The Witcher 2: Assassin’s of Kings

Bár az The Witcher első két része kizárólag PC-re jelent meg, az akció-RPG , mely a lengyel szerző, Andrzej Sapkowski népszerű regényéből készült, a kritikusok és a játékosok szívét is meghatotta. Ez jövőre megváltozik, ugyanis konzolra is tiszteletét teszi a rendkívül sikeres játék, a CD Projekt RED felelős azért, hogy a The Witcher 2: Assassin’s of Kings bővített tartalommal készüljön el a Microsoft konzoljára.

A játékban egy szörnyvadász, Geralt bőrébe bújsz, és sok-sok tucat órányi kalandban lesz részed. A játék harcrendszerének mesteri elsajátítása a keményebbnél is keményebb dió, e mellé a masszív történet, és a játék erkölcs rendszere az RPG rajongók minden igényét kielégítik. Ha szereted a szerepjátékokat, s úgy érzed, igazán kevés akad belőle, akkor a Witcher 2 neked való szórakozás lesz!

The Witcher 2 X360 trailer

2. Mass Effect 3

Ha valamiben a Mass Effect játékok felülmúlják az összes többit, az a monumentalitás. Minden alkalommal, amikor Shepard bőrébe bújsz, egy egész univerzum áll előtted, amit felfedezhet, millió élet, amit megmenthetsz. A harmadik részben a BioWare sikerrel kívánja ötvözni az első rész masszív RPG elemeit a második rész csiszolt harcrendszerével, s természetesen a dinamikus történet sem maradhat el, melyre az előző részben hozott döntéseid hatással lesznek.

A franchise történetében először a Mass Effect 3 multiplayer móddal is rendelkezik majd. A horda-szerű kooperatív módban saját karaktert generálhatsz, s barátaiddal együtt menthetitek meg a galaxist a Reaper fenyegetéstől. Az idő, amit a co-op módban töltesz, hatással lesz a játék egyjátékos módjára, de mindez abszolút opcionális. Mindezek tetejében a Mass Effect 3 a legokosabb Kinect támogatással érkezik, amit valaha láttunk: hang vezérelt parancsok, a párbeszédekben történő navigáció várnak rád 2012 egyik legfantasztikusabbnak ígérkező kalandjában.

Mass Effect 3 multiplayer trailer

1. Grand Theft Auto V

A Grand Theft Auto V, mint minden más Rockstar játék “akkor lesz kész, amikor kész lesz, de valami legbelül azt súgja, hogy még 2012-ben megjelenik. A GTA V Los Santos városába kalauzolja a játékost, mely gyakorlatilag San Andreas-nak tekinthető, melyet egy külön ennek a városnak dedikált részben láthattunk utoljára.

A Los Angeles mintájára készült városban a játékosok egy korábbi bűnöző bőrébe bújhatnak, aki igyekszik múltjától megszabadulni, és ott folytatni, mielőtt minden rosszra fordult volna. Azonban ahogy a mondás is tartja, kutyából nem lesz szalonna. Ahogy a korábbi Grand Theft Auto játékokban megszokhattuk, a fókusz a társadalmi egyenlőtlenségen van, s ez nem lesz másképp az ötödik epizódban sem.

Grand Theft Auto V trailer

Te melyik játékokat várod leginkább 2012-ben? Írd meg nekünk a kommentek között!