A Metal Gear Solid V: The Phantom Pain több díjat is nyert a pár nappal ezelőtti The Game Awards 2015 rendezvényen, azonban a játékot készítő Hideo Kojima nem volt jelen. A Konami ugyanis kitiltotta.

Geoff Keighley, a rendezvény producere elmondta, hogy Kojima nagyon is ott szeretett volna lenni a díjátadón, azonban a Konami ügyvédjétől kapott egy hivatalos értesítést, miszerint a kiadó nem engedi meg számára a részvételt, ezért nem lehet ott az eseményen. A díjakat a mester nevében a Snake-nek hangját kölcsönző Kiefer Sutherland vettet át.

Kojimat, bármilyen meglepő, még mindig munkaszerződés köti a Konamihoz, s ahogy a producer fogalmazott: “kiábrándító és felfoghatatlan, hogy egy olyan művész, mint Hideo, el legyen tiltva attól, hogy a kollégáival és ismerőseivel ünnepelhessen”.

A kiadó és Kojima közötti kapcsolat idén mérgesedett el, amikor kiderült, hogy a Konami levette Kojima nevét a Metal Gear Solid márkanév mellől, és a játék dobozképéről. Később arról szóltak a hírek, hogy Kojima el szeretné hagyni a kiadót, miután a szerződése lejár, bár utóbbi szerint Kojima jelenleg “szabadságon van”.