Bár a tavalyi évet vegyes szájízzel zártuk, maradtak kellemes emlékek a 2013-as esztendőről. Az idei év is tartogat számos meglepetést, s készítettünk egy összeállítást, mely bemutatja a 2014-es év legjobb játékait, amiket mi a legjobban várunk.

Az összeállítás természetesen szubjektív, de sebaj, mi ezekre a játékokra hívnánk fel a figyelmeteket ebben az esztendőben. Természetesen ki-ki a maga ízlése szerint válasszon, azonban nem árt figyelembe venni a rutinos rókák ajánlását!

 

boundbyflame

Platform: Xbox 360, PS4, PS3, PC | Megjelenés: 2014 TBA

A Spiders Studios a Bound by Flame-mel bizonyíthatja, hogy tud minőségi játékokat is készíteni. Ez a szerepjáték mindent tartalmaz, ami a rajongóknak egy RPG-ben tetszik: hatalmas világ, loot-rendszer, összetett képességfa, egy remeknek ígérkező történet sárkányokkal, démonokkal, jókkal és rosszakkal.

 

dragonage

Platform: Xbox 360, Xbox One,  PS4, PS3, PC | Megjelenés: 2014/III.

A második Dragon Age-játékot követően a játékosoknak lefelé görbült a szája, így a BioWare most javíthat a megcsorbult renomén. A Dragon Age: Inquisition felütése kicsit hajaz a Mass Effect 3-ra: toborozz egy hatalmas inkvizíciós sereget a szövetségeseiddel, hogy  egy világméretű veszedelemmel tudj szembenézni. Az RPG-be szerencsére visszatérnek az első részből megismert és később lebutított  bizonyos fícsörök: a különböző testreszabási lehetőségek, és a részletesebb karaktergenerálás.

 

driveclub

Platform: PS4 | Megjelenés: 2014/I.

Tavalyról csúsztatták el idénre, az eredetileg PlayStation 4-exkluzív nyitócímet, melyet a konzol tulajdonosai ingyen tölthetnek majd le, igaz, dobozos verzió is készül a játékból. A DriveClub már csak azért is érdekes, mert ez lesz az első arcade autós cím az új konzolra, melyben a lényeg, hogy minél több pénzt keresve egyre jobb és jobb autókba ülhess bele.

 

lordsofthefallen

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS4, PS3, PC | Megjelenés: 2014 TBA

Ez az akció-szerepjáték azért érdemel különös figyelmet, ugyanis a The Witcher-sorozat producerének saját készítésű projektjéről van szó. A játékban három kaszt közül lehet majd választani (Harcos/Pap/Tolvaj). A játék külső nézetű (TPS), melyben egy kidolgozott világban mérhetjük össze erejünket erős és hatalmas ellenségekkel, miközben képességeinket és a megszerzett tárgyainkat a magunk javára fordítjuk.

 

madmax

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS4, PS3, PC | Megjelenés: 2014/II.

Mindig is kedveltük a sandbox játékokat, s a Mad Max úgy tűnik, hogy ígéretes darab lesz. Természetesen a hős nevéhez illő posztapokaliptikus hangulattal jelentkezik a játék, mely szerencsére külső nézetet (TPS) kapott. Mad Max mindig is magányos hős volt, s most sem lesz másképp: a játék célja, hogy túléld a sivatagos világban a különböző megpróbáltatásokat, ellenségeid támadásait. Segítségedre lesz a járgányod, a fegyvereid, és az út közben található különböző megszerezhető cuccok.

 

metalgearsolid5

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS4, PS3 | Megjelenés: 2014.03.20.

Kojima tavaly a fél világgal a hülyét járatta, amíg kiderült, hogy a Metal Gear Solid 5 két részletben érkezik, melynek első felvonása egy előzményjáték formájában a Ground Zeroes lesz, melyet követ majd a Phantom Pain. A játék természetesen az újgenerációs konzolokon mutatja ki majd a foga fehérjét, mindkettőn egy-egy bónuszküldetéssel.

 

murderedsoulsuspect

Platform: Xbox 360, PS3, PC | Megjelenés: 2014/II.

A játék legelején rögtön meg fogunk halni: a főhős, Ronan O’Connor ugyanis gyilkosság áldozata lesz. Szelleme azonban tovább bolyong Salem városában, s feladatunk az lesz, hogy a brutális gyilkosság elkövetőjét kézre kerítsük. Ehhez O’Connor szellemét kell használnunk, ő lesz az, aki a saját gyilkossági ügyét vélhetően megoldja.

 

quantumbreak

Platform: Xbox One | Megjelenés: 2014 TBA

Íme az idei év első Xbox One-exkluzív címe, melyről még a tavalyi E3-on láthattunk egy beszarás szép előzetest. Az Alan Wake-et is készítő Remedy azt ígéri, hogy a Quantum Break olyan játékmechanikai elemeket tartalmaz majd, melyet még soha nem láttunk videojátékban. Külön jó hír, hogy a történet során meghozott döntéseinknek állítólag következményei lesznek, kiváncsian várjuk, hogy vajon ebben a játékban – sok másikkal ellentétben, bár ígérik – valóban így lesz-e.

 

sniperelite3

Platform: Xbox 360, Xbox One,  PS3, PS4,  PC | Megjelenés: 2014 TBA

A Rebellion és az 505 Games ad még egy esélyt a Sniper Elite-sorozatnak, s véleményem szerint ezt nagyon jól teszik. A harmadik epizód a második rész előtt három évvel játszódik, a hadszíntér pedig Észak-Afrika lesz.  Az ellenség pedig ezúttal is a náci hadsereg lesz.

 

thedivision

Platform: PS4, Xbox One, PC | Megjelenés: 2014/IV.

Az egyik játék idén, ami véleményem szerint egészen biztosan átcsúszik a következő évre, az Ubisoft-féle The Division lesz. A bámulatosan kinéző TPS-ben egy rendfenntartó szervezet, a Division tagjaként kell a vírustámadás által szinte teljesen elpusztított városban megakadályozni a káoszt. A francia kiadó játékának különlegessége, hogy sandbox lesz, így nem lesz részünk milliméterre leszkriptelt jelenetekben, s nem fogjuk úgy érzeni magunkat, mintha egy dróton rángatnának egy csőben.

 

theevilwithin

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS3,  PS4, PC | Megjelenés: 2014 TBA

Kevés kockázatosabb műfaj létezik, mint a túlélő horror, melynek fénykora jó tíz évvel ezelőtt lehetett. Azóta ugyan születtek próbálkozások, de igazán emlékezetes darab nem nagyon. Ezen igyekszik változtatni a Bethesda, s a legjobb szórakoztatás érdekében beveti az idTech 5 motorját. A játékban egy nyomozót elrabolnak, s feladata nem más lesz, minthogy a bőrét mentve megszabaduljon abból a rémálomból, amivel szembe kell nézni meglehetősen limitált fegyvertárával.

 

theorder1886

Platform: PS4 | Megjelenés: 2014 TBA

Egy újabb – egyelőre – PlayStation 4-exkluzív címhez érkeztünk. A helyszín London, a külső nézetű játékban a főszerepet a Fekete Víz nevű anyag játssza, amely lelassítja az öregedést, és természetesen a Rend nevű szervezet. Aki szereti Dickens világát, egészen biztos, hogy örömét leli majd a játékban: nyomor és csillogás, szövetség és árulás, harc és mindenek előtt a Rend adja a játék különleges atmoszféráját.

 

thewitcher3

Platform: Xbox One,  PS4, PC | Megjelenés: 2014/II.

A CD Projekt RED csapatát senkinek nem kell bemutatni, ugyanis a The Witcher-sorozattal végleg letették a névjegyüket a minőségű RPG-k piacán. Riviai Geralt visszatér, és egy még soha nem látott méretű, nyílt, és gyönyörű világban lesz lehetőségünk vele barangolni. A játék sokak bánatára már csak az újgenerációs konzolokra és PC-re jelenik meg.

 

thief

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS3,  PS4, PC | Megjelenés: 2014. február 28.

Sok év kihagyás után jelentkezik a negyedik Thief-játék, melyben Garrett visszatér, ezúttal már nextgen platformokra is. Nagy újítás nem várható a játéktól: a játékmechanika azt nyújtja majd, mint a korábbi részek. Mégis, olyan játékkal lesz dolgunk, amit a hangulata miatt vélhetően nem lesz érdemes kihagyni.A siker kulcsa a lopakodás, és a környezet adta lehetőségek kihasználása.

 

tropico5

Platform: Xbox 360, PC | Megjelenés: 2014. április

A Kalypso Media immáron ötödjére jelentkezik Tropico-játékkal, visszatérünk kedvenc banánköztársaságunkba, és El Presidente bőrébe bújhatunk. A játék újragondolt kereskedelmi rendszerrel jelenik meg, amire már nagy szükség volt. Természetesen nem lesz hiány felhúzott látványvilágban, sőt, a kooperatív és kompetitív játékmódok csak növelik a szavatosságot.

 

uncharted

Platform: PS4 | Megjelenés: 2014 TBA

Még egy PlayStation 4-exkluzív játék került be a kalapba, a Naughty Dog már dolgozik az Uncharted folytatásán, vagy előzményén. Egy biztos, Nathan Drake-nek búcsút inthetünk (?). Egyelőre szinte semmit nem lehet tudni a játékról, így az is kérdéses, hogy vajon idén megjelenik-e.

 

watchdogs

Platform: Xbox 360, Xbox One, PS3,  PS4, PC | Megjelenés: 2014 TBA

Az év egyik legjobban várt játéka, ami egyúttal magában hordozza a legnagyobb csalódás lehetőségét is, tekintettel arra, hogy Ubisoft-játékról van szó, vélhetően az Assassin’s Creed IV-ből már megismert motorral és mechanikával. A helyszín Chicago, a főhős Aiden Pierce, aki mobiltelefonjával minden hálózatba és elektromos kütyübe könnyedén bejut. Gyönyörű, sandbox világ vár a játékosokra, melyet a PlayOn magyar feliarata tesz még inkább befogadhatóvá.