Úgy tűnik, hogy a Nintendo nem ül fel arra a hajóra, ami az érintőképernyők terjedésének tengerén imbolyog. Szerintük a kontrollerek jelenléte kiemelten fontos egy új konzol esetében.

Egyúttal ez azt is jelenti, hogy a Wii 2 esetében sem lesz ez másképp, és ragaszkodnak a hagyományos “gombos” kontrollerhez. Amikor a Nintendo megjelent, nagyon úgy tűnt, hogy a japánok voltak azok, akik 2005-ben a Wii Remote-ot piacra dobták, valljuk be, azt sem tudtuk akkor, hogy eszik-e vagy isszák. Azóta eltelt egy csomó idő, és mind a Sony, mind pedig a Microsoft előrukkolt a saját mozgásérzékelős rendszerével, aztán jöttek az okostelefonok, a tabletek, s mindegyik természetesen már érintőképernyővel volt felvértezve.

A 2012-ben debütáló Wii 2(Project Cafe) kontrollere a pletykák szerint szintén büszkélkedhet majd érintőképernyős kontrollerrel, bár a Nintendo azért a gombokról sem mondd le. Az állítólagos kontrollerről egész jó minőségű kép is megjelent az IGN jóvoltából,persze ez csak egy körülbelüli dizájn, amire jelenleg számítani lehet.

A Nintendi a kontrollerrel kapcsolatos véleményét így summázza: “Amikor egy új konzol terveit készítettük, nem mondtuk le a gombokról és a D-padról sem. Ennek az az oka, hogy mindenkinek úgy jobb, ha megmaradnak, mert ez a játékmenet javára válik. Ezt figyelembe véve a Nintendo nem tervezi, hogy kukába dobná a gombokat, sőt, még tableteket sem szeretnénk készíteni.” A kontroller közepén látható LCD panel csak kiegészítő funkciókat lát el, térképeket, felszerelési tárgyainkat láthatjuk rajta, s ha valamelyiket használni szeretnénk, egyszerűen csak rábökünk majd. Vagy így lesz, vagy nem, meglátjuk.