A Nintendo teljes vállszélességgel a független fejlesztők mögött áll, azonban nem fog üzletelni az általa “garázscégeknek” nevezett fejlesztőkkel.

 A Nintendo feje, Satoru Iwata többeket sokkolt azzal a mondatával, melyben félelmét fejezte ki a jövő minőségi játékaival kapcsolatban a Game Developers Conference-en. Kirohanását sokak az Apple App Store-ja elleni burkolt támadásként értelmezték, illetve az onnan letölthető több ezer játékok elleni üzenetnek.

A Nintendo helyzetét a Gamasutra-nak magyarázó amerikai fejes, Reggie Fils-Aime megvédted Iwata meglepően erős felszólalását. “Határozottan elválasztanám a valódi független fejlesztőket a hobbifejlesztőktől” – mondta Fils-Aime. “Abszolút élünk a független fejlesztőkben rejlő lehetőségekkel, azonban ahol meghúztuk a határt, és nem keressük az üzlet lehetőségét, azok a garázscégek. Ez nem az a fajta üzlet, ami bennünket érdekel.”

Annak ellenére, hogy sokan az Apple elleni felszólalásnak tulajdonították Iwata szavait, Fils-Aime megvédte őt, mondván, a felszólalás nem konkrét cég ellen irányult. “Amikor egy játék értékéről beszélünk, s legyen szó egy egy dolláros, vagy egy ötven dolláros tartalomról, a lényeg az, hogy vajon mennyi időn keresztül marad értékálló egy adott játék, vagy lesz belőle egy nulla értékű eldobható tartalom?” – tette fel a kérdést Fils-Aime. Mi azt szeretnénk, ha vásárlóink értéket látnának szoftvereinkben, s ezt az értéket szeretnénk megtartani az idők folyamán, zárta le a beszélgetést.