A Microsoft múlt héten mindenkit meglepett, amikor bejelentette, hogy a Rise of the Tomb Raider Xbox One-exkluzív lesz. Bár a nyelvezet azt sejtette, hogy szó szerint az lesz, Phil Spencer később elárulta, hogy csak bizonyos ideig. 

Az Eurogamer most közzétette a teljes interjút, amit Spencerrel készített, s melyben a szakember elárulta, hogy az exkluzivitás csak bizonyos ideig tart majd. Spencer szerint a Tomb Raider lehet a Microsoft válasza az Uncarted-ra. A Rise of the Tomb Raider és az Uncarted 4: A Thief”s End 2015 végén jelenik meg, s Spencer ebben lehetőséget lát:

Abszolút. Nagy rajongója vagyok az Uncharted-nak, és bárcsak nekünk is lenne egy ilyen formátumú kalandjátékunk. Néhányat elkezdtünk, próbálkoztunk, de jelenleg nincs semmi ilyen minőségű a tarsolyunkban. Ez most egy lehetőség.

Spencer elárulta, hogy ha a játék valami olyasmi lenne, amilyennel a Microsoft már rendelkezik, például egy sci-fi shooter, akkor valószínűleg nem kötnek ilyen megállapodást. Minderről nem gondolja, hogy támadás lenne bárki ellen, azonban sokan úgy vélik, hogy a Microsoft jobban költötte volna el a pénzét, ha elkezd egy Uncharted-riválist fejleszteni, semmint aláírni egy ilyen exkluzív megállapodást a Square Enix-szel.

Senkinek ne legyenek illúziói, a redmondi cég ezért az időszakos megállapodásért ugyanis millió dollárokat fizetett.