A többek között a PlayStation-t is gyártó japán óriásvállalat évek óta pénzügyi gondokkal küzd, melyet most tetézett, hogy a Moody’s a napokban leminősítette a vállalatot, így az egyetlen szinttel van csak a bóvli kategória felett.

A hitelminősítéssel foglalkozó Moody’s Investors Service a napokban bejelentette, hogy a Sony adósságbesorolását leminősítette BB kategóriára. Ez a cég által adható második legalacsonyabb szint, amit vállalat kaphat, ez alatt már csak a bóvli, azaz, a befektetésre egyáltalán nem ajánlott kategória van. “Adósságuk még a befektetésre javasolt tartományban van, de már éppen csak” – nyilatkozta a Moody’s.

A Wedbush Securities elemzője, Michael Pachter azt nyilatkozta, hogy a vállalat nincs veszélyben ugyan, de forrásokhoz ezzel a besorolással már csak extra felárral juthatnak. A BB besorolás körülbelül ugyanazt a stigmát jelenti cégeknél, mint magánszemélyeknél a “rossz adós” besorolás. Másképp fogalmazva a Moody’s kétli, hogy aki pénzt fektet a vállalatba, az viszont is látja azt.

A Sony 2011-ben 5,7 milliárd dolláros veszteséget húzott be magának. Februárban a Sony Computer Entertainment elnöke, Kazuo Hirai leváltotta a Sony fejesét, Howard Stringer-t a vezérigazgatói székben, és masszív átalakításokba kezdett. Ennek részekén a Sony egyes részlegeit bezárja, és 10,000 embert küld az utcára. A Moody’s mindezek ellenére úgy gondolja, hogy ez kevés lesz ahhoz, hogy a Sony szerencsecsillaga a jövőben ismét emelkedjék.