Míg a fél világ javában karácsonyozott szerettei körében, addig a Sony egy új típusú PlayStation-kontroller szabadalmat jegyeztetett be. Az új műszaki megoldást jóvá is hagyta a WIPO.

December 26-án fogadta el a Sony szabadalmi kérelmét a Szellemi Tulajdonok Világszervezete (WIPO), azonban nem világos, hogy a japánok mit is akarnak kezdeni az új kontrollerrel.

A dizájn nagyon hasonlít a DualShock 4-hez, az elülső oldala ugyanúgy néz ki, azonban a leglényegesebb különbség, hogy ezen nincs rajta a PlayStation-gomb. A kontroller hátsó része az, ahol a dolgok kezdenek izgalmassá válni. Bár a szabadalmi rajz csak lehetséges dizájnt ábrázol, két teljesen új gomb található a hátoldalon, melyek programozhatónak tűnnek, és akár ugyanazt csinálhatják, mint a kör és a négyzet gombok az elülső oldalon.

A két hátsó gombot a ravaszokkal lehet aktiválni, és a rajz alapján úgy tűnik, hogy az analóg karok alatt lesz a két gomb, bár a jegyzetben az szerepel, hogy más helyet is kaphatnak a kontrolleren. Ugyan az időzítés gyanús, tekintve, hogy a PlayStation 5 egy év múlva jelenik meg, semmi nem utal arra, hogy ezt ahhoz a konzolhoz tervezik. Mi több, a tervezett dizájnon mikro USB-port látható, azonban a PlayStation 5 kontrollerén USB C-port kap helyet.

Könnyen lehet tehát, hogy az új szabadalom még a DualShock 4-re vonatkozik, és a Sony egy programozható kontrollert készül piacra dobni.