Kellemetlen adatlopási ügybe keveredett az Epic Games: a pénteken kirobbant botrány szerint a kiadó PC-s kliense a felhasználók megkérdezése nélkül gyűjti össze a Steamen tárolt adataikat. Az Epic cáfol.

Az egész azzal kezdődött, hogy egy Reddit-felhasználó egyik posztjában azzal vádolta meg az Epic Games-t, hogy annak PC-s kliense a felhasználó engedélye nélkül adatokat importál a Steam-fiókjáról. Az Epic rögtön reagált is, a vállalat szerint a kliensük egy titkosított másolatot készít a localconfig.vdf Steam-fájlról, csakis a felhasználó egyértelmű engedélyével, és így csupán a Steam-barátok listájához fér hozzá.

Ami a felhasználókat leginkább aggasztja az az, hogy az Epicben jelentős részesedése van a kínai Tencent játékóriásnak, így félnek attól, hogy az adataik a kínai kormány kezébe kerülnek.

A Steam-et üzemeltető Valve is reagált az incidensre, és elmondták, hogy vizsgálatot indítanak a történtek miatt. Nem szeretnék, hogy az Epic Games vagy bármilyen harmadik fél a felhasználóik adataival buherálna, határozott fellépéssel fenyegetnek.

Az Epic Games Store még csecsemőnapjait éli, csupán 2018 decemberében indult el. Bár máris sikerült két AAA-kategóriás játékot elhappolni a nagy rivális elől (The Division 2, Metro: Exodus), ez az adatlopási botrány sokat árthat a felszálló ágban lévő próbálkozásnak.