Rendkívül idegesítő volt a korábbi Assassin’s Creed játékokban, amikor Ezio a városok szűk utcáin rendszeresen orra bukott az ide-oda hullámzó tömegben. Az Ubisoft a harmadik részbe viszont fejlettebb és élethűbb tömegszimulációt ígér.

Az sem volt ritka az előző részekben, hogy ha egy bizonyos helyre összeverődött a tömeg, bizony ágyúval is nehezen lehetett volna őket szétzülleszteni, jellemzően maradtak is a helyükön. Az új részben ez már dinamikusan működik majd, a tömegbe verődött emberek dolguk végeztével a szélrózsa minden irányába szétszélednek, és mennek tovább. További jó hír, hogy ez nem csak az emberekre lesz igaz, hanem az állatoknak is fontos szerepük lesz a játékban.

A vadonban az állatokra vadászva leginkább a lopakodás képességére lesz szükségünk, persze lesz olyan példány is, akit könnyedén, akár szemből támadva leteríthetünk. Nem árt azonban a vadászmesterséget jól űzni, mert ha elég ügyesek leszünk, akkor vadásztársaságok keresnek meg, s olyan vadászterületekhez is hozzáférést adnak, melyeken alap esetben nem ejthetünk prédát.