A THQ szeretné kiküszöbölni a Metro 2033-on esett csorbát, s a folytatásban még posztapokaliptikusabb hangulattal próbálnak egyre több rajongót szerezni a franchise-nak.

A Metro 2033 története Dimitrij Glukoshky azonos című regénye alapján készült, a folytatás azonban elrugaszkodik a Metro 2034 cselekményeitől, ugyanis azt az ukrán 4A Games vállalta magára. A Metro: Last Light húsz évvel játszódik az első rész eseményei után, a moszkvai túlélők még mindig metróalagutakban élnek, a Föld felszíne továbbra sem lakható.

A folytatásban a THQ arra törekszik, hogy egyrészt a játék alapvető hangulatát befolyásoló horrorjegyekhez ne nyúljanak, erősen fejlesszék az ellenfelek mesterséges intelligenciáját, s az egész játékot egy olyan motorra helyezzék, ami a kor kihívásainak megfelel. Valljuk be, az első rész után van hová fejlődni.

A folytatás sokkal részletgazdagabb animációkat kap, a környezet jobban rombolható lesz, a falakba lyukakat vágnak az eltévedt lövedékek, a gyengébb anyagból készült tárgyak ripityára törnek. Az alagutakban történő akciózás visszatér, azonban az egész sokkal filmszerűbb prezentációt kap. Ami fel tud robbanni, az fel is robban, ha a játékos belelő, sokkal intenzívebb akciókat tartogat a folytatás, mint az elődje.

Természetesen az A4 Games ehhez szemnek kellemes, kifejezetten  tetszetős grafikát ígér, melyre egészen 2012-ig várniuk kell a rajongóknak.