Az elkövetkezendő években megjelenő következő generációs konzolokkal együtt több mint egy tucatnyi platform lesz, amiken játszani lehet, s az Epic vezérigazgatója, Tim Sweeney úgy véli, hogy ez a szám nagyon magas, konszolidáció következik.

A 2012 DICE konferencián Sweeney előadásában azt mondta, hogy a videojáték ipar közelít ahhoz a ponthoz, amikor már túl sok a platform. Az elkövetkezendő években szerinte konszolidáció következik, természetesen vesztesekkel és nyertesekkel, s attól függ, hogy ki melyik kategóriába tartozik majd, hogy sikerül-e a helyes utat megtalálni, s azt végre is hajtani.

A háztartások klasszikus konzoljai mellett Sweeney az iPad-et és a mobil eszközöket jósolja főszereplőnek az új platformok háborújában, s szerinte még csak karcolgatjuk annak a felszínét, hogy ezekkel a technológiákkal mit is lehet megvalósítani. A konszolidáció ellenére fényes jövőt jósol az iparnak, mely alapvetően három pilléren nyugszik majd: PC-k, konzolok és mobil eszközök. Az igazán fényes napok még hátra vannak, mondta Sweeney.