Videojáték ipari források a Kotakunak arról számoltak be, hogy a Microsoft új generációs konzolja, az Xbox 360 utódja Blu-Ray meghajtót kap majd, a Kinect 2-vel érkezik, és nem játssza majd le a használt játékokat.

Az információ azon része, miszerint Blu-Ray meghajtó kerülne az új Xboxba nem meglepő, figyelembe véve a PlayStation 3 lemezformátumának sikerét. A 25GB kapacitású lemez majdnem háromszor annyi adatot bír el, mint a 9GB-os. Bár már olyan pletykákat is lehetett hallani, miszerint az új Xbox egyáltalán nem lesz felkészítve fizikai adathordozó fogadására, mindez rendkívül valószínűtlen, figyelembe véve az internet infrastruktúra jelenlegi állapotát. Még időre van szükség ahhoz, hogy a cloud gaming, azaz, a felhő alapú játékok világa beköszöntsön, s nem valószínű, hogy a Microsoft leteszi a voksát egy még nem bizonyított rendszer mellett.

A hír további része arról szól, hogy a Microsoft azt tervezi, hogy egy használt játékok elleni védelmet épít be az új konzolba. Nem lehetetlen, hogy a kiadók megállapodtak volna a Microsofttal arról, hogy akadályozzák meg a használt játékok lejátszhatóságát a konzolon. Ezt egy online aktivációval tudnák elérni, mely arra kényszerítené a játékost, hogy mielőtt elkezdi a játékot, jelentkezzen be Xbox Live-ra.

A Microsoft nem mint csak konzol gyártól, hanem mint óriási kiadó is jelen van a piacon, s egy csomó bevételtől esik el a használt játékok piaca miatt. Az olyan láncok, mint a Gamestop, “hatalmas károkat” okoznak a kiadóknak azáltal, hogy nem részesednek a használt piac forgalmából.

Ha a használt játékokat gyakorlatilag kitiltja a konzolból a Microsoft, nem kizárt, hogy perek sokaságával lesz kénytelen szembesülni.