A Sony Computer Entertainment America ellen pert indítottak, amiért az eltávolította az “egyéb operációs rendszer” (értsd: Linux) telepítésének lehetőségét a PlayStation 3 konzolból.

Márciusban a Sony a 3.21-es firmware-t tette elérhetővé, mely ezt a funkciót kikapcsolta, s így a felhasználók nem tudtak Linuxot telepíteni a konzolra. A frissítés nem volt kötelező, azonban ha valaki nem telepítette, akkor néhány egyéb opciót sem érhetett el konzolján, mint például a PlayStation Network. Tekintettel arra, hogy a PSN ingyenes, és minden PS3 tulaj játszik rajta, ezzel gyakorlatilag a Sony kötelezővé tette a nem kötelező frissítést.

A pert április 27-én nyújtotta be az Anthony Ventura, amiért az egyéb operációs rendszer telepítésének lehetőségét a PlayStation 3-mal együtt reklámozzák, ugyanakkor most szándékosan megszüntették. A Linux támogatás megszüntetése nem csupán a Sony és vásárlói között létrejött szerződés megsértése, hanem a gyanútlan vásárlók millióinak üzleti félrevezetése is – áll a periratban.

A Sony nyilvánosan kijelentette, hogy az eltávolításnak biztonsági okai voltak, azonban a perirat szerint a vállalt sokkal inkább a lehetséges kalózkodást szerette volna elkerülni (közismert, hogy az Xbox-szal ellentétben nem lehet feltört játékkal játszani PS3-on – a szerz.).

Továbbá, a perben azt is nehezményezik, hogy a Sony megsértette a kaliforniai tisztességtelen versenyről szóló törvényt azáltal, hogy a PS3 elérhető funkcióit korlátozta, ugyanis a vásárlóknak választaniuk kell, hogy ha továbbra is használják a Linux lehetőséget, nem tudják az egyéb funkcióat használni, mint például az online játék lehetőségét.

A kereset szerint azoknak, akik megvásárolták a PlayStation 3-at nem volt lehetőségük arra, hogy a Felhasználói Feltételeket mérlegeljék, s akár elálljanak a vásárlástól, ugyanis csak azt követően kapták meg azt, melyben a Sony fenntartja magának a jogot, hogy a Felhasználói Feltételeket egyoldalúan módosítsa, ezáltal arra kényszerítse a vásárlóit, hogy vagy elfogadják a változásokat, vagy nem használják többet a megvásárolt konzolt.