A BioWare Montreal producere, Fabrice Condominas egyértelműen kijelentette, hogy nincs remény arra, hogy a Mass Effect játékosok a jövőben valaha is Shepard bakancsát húzhatják magukra, ugyanis végleg leszámoltak a parancsnokkal.

Bár azt tudjuk, hogy készülnek már a következő Mass Effect-játék tervei, a producer nem győzi hangsúlyozni, hogy Shepard-nek és történetének visszavonhatatlanul vége van.

Egyetlen dolog van, amiben egészen biztosak vagyunk: nem lesz több Shepard, és a trilógiának vége.

Sőt, Shepard 2 sem lesz, s Mass Effect 4 sem lesz, amiben “bár Shepard nincs többé, egy katona leszel az univerzumban”. Gyökeresen más kontextusba helyezzük az egészet, ez az egy dolog biztos. A többivel kapcsolatban még semmilyen döntés sem született.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a BioWare a Mass Effect 4-en dolgozik, vagy egy előzményjátékon. Condominas hangsúlyozza, hogy Shepard semmilyen formában nem jelenik meg majd a következő játékban, ez a kiindulópont. Jelenleg még csak ötleteket, visszajelzéseket gyűjtenek, a tervezés első szakaszában van a csapat.

Bár a Mass Effect 3 befejezése bizonyos esetekben lehetővé tenni, hogy a Shepard-szálat tovább göngyölítsék, olybá tűnik, hogy a BioWare ezt semmilyen formában sem szeretné.