Ami a konzolokra készült repülőgép szimulátorokat illeti, csehül állunk, alig van ilyen játék. Ezen kíván változtatni a Gaijin Entertainment a Birds of Steel-lel.Az IL-2 Sturmovik konzolos verzióját készítő Gaijin Entertainment azt hangoztatja, hogy a Birds of Steel egy harci szimulátor lesz, tartok kicsit tőle, hogy ez inkább arcade lesz, semmint szimulátor. Ha mégsem így lenne, akkor legalább az Xbox 360 és a PS3 is büszkélkedhetne egy repülős szimulátorral, független attól, hogyan sikerül a játék. A játék természetesen második világháborús, szinte az összes nagy légiütközet részesei lehetünk: Pearl Harbor, Midway szigetek, Koreai tenger, Málta, Németország stb.

A játék húsz küldetést tartalmaz majd, megosztva a valós légicsaták és a fiktív ütközetek között a játékidőt. Összesen 100 repülőgép áll majd rendelkezésünkre, melyek mindegyike egyedi képességekkel és fegyverzettel rendelkezik. A háborúban szembenálló mindhárom hatalom (japán, német és a szövetségesek) gépei repülhetők lesznek. Vérig sértődnénk, ha egy repülős simben nem kapna komoly szerepet az időjárás, s a sérüléseknek ne lenne komoly következményük a játékmenetre. Mindkét vágyunk teljesül. A játékban akár külső, akár belső nézetet is használhatunk majd.

A Birds of Steel-hez kooperatív és online multiplayer mód is készül. Megjelenés 2012 elején, Xbox 360 és PS3 platformokra.