A ma bejelentett NGP-vel (PSP 2) szemben az egyik legnagyobb félelme a játékosoknak, hogy vajon mennyire fogja bírni energiával az újonnan készülő játékok futtatását. A Sony azt nyilatkozta, senki ne aggódjon emiatt.

Az akkumulátor tervezett élettartama a jelenlegi PSP 3000 modellel egyező, nyilatkozta Shuhei Yoshida, a Sony vezetője a Kotakunak, miután bejelentették az NGP-t. A PSP 3000 négy-hat órányi játékidőt bír. Ha a Sonynak sikerül ezt elérnie, akkor az akkumulátor élettartam az NGP-nél gyengébb 3DS-sével lesz egy szinten, ami a Nintendo következő generációs kézikonzolja. A Mario készítői úgy becsülik, hogy a 3D opciót bekapcsolva a 3DS 3-5 órát, míg azt nem használva kb. 8 órát fog bírni.

Egy névtelenségbe burkolózó játék fejlesztő, aki jártas az NGP fejlesztés folyamatában azt nyilatkozta, hogy úgy tűnik, hogy a kézikonzol a PSP 3000-nél hosszabb ideig bírja majd feszültséggel. Senki ne feledje azonban, hogy az elkészült konzol nem mindig produkálja ugyanazt, amit a fejlesztői környezetben. A forrás kihangsúlyozta, hogy a hosszabb élettartam mellett szól az NGP hatékony chipje, illetve a tény, hogy már nem lesz sebesen forgó lemez a PSP 2-ben, helyét a flash média váltja fel.