Az Electronic Arts-t gyakran éri a kritika, hogy túlságosan is a bejáratott franchise-zokra hagyatkozik. Az EA Games fejese, Patrick Soderlund szerint az új IP-k gyakorlatilag az éltető vért jelentik a vállalatnak.

Bár a kiadó hatalmas pénzeket keres ezekkel a bejáratott címekkel, való igaz, hogy például a Need for Speed-ből sem lehet tizenöt részt készíteni, s a Dead Space 9 is igen mulatságosan nézne ki.

Bár nem jelentettünk be egyet sem, folyamatosan dolgozunk új IP-ken. Számomra az a nap, amikor befejezzük az új IP-kel történő próbálkozásainkat, a halálos ítéletünket jelenti.

Ez nem csak az iparágnak és a játékosoknak tesz jót, hanem a kreatívoknak is. Nekik szükségük van arra, hogy új ötleteken agyalhassanak. Az a nap, amikor már nem törjük a fejünket új ötleteken, s ami nem az újabb Need for Speed, vélhetően az utolsó nap lesz számomra a játékiparban.

Az EA Labels vezetője, Frank Gibeau júniusban nyilatkozta, hogy a kiadó 3-5 új IP-n dolgozik jelenleg, mindegyik az új generációs konzolokra készül. Bár semmit nem árult el ezekről a projektekről, az korábban kiderült már, hogy a cég 80 millió dollárt költ következő generációs fejlesztésekre ebben az évben.