A világ gémer sajtója és a játékosok pattanásig feszült idegekkel várják az este 19 órát, amikor is a Microsoft lerántja a leplet a következő generációs Xbox-ról, aminek egyelőre a nevét sem tudjuk. Hogy ne maradjatok le semmiről, élőben közvetítjük az egészet.

Az eseményt Xbox LIVE-on követheted végig, vagy az Xbox.com oldalon, azonban azok, akik nem beszélnek jól angolul, jobban teszik, ha csatlakoznak hozzánk, s figyelemmel kísérik a közvetítésünket. Valamivel 19 óra előtt jelentkezünk, addig tömjétek tele a hasatokat!

A közvetítés hamarosan kezdődik…

A percek csak vánszorognak, még öt és fél van hátra kezdésig.

18:56 – Egyelőre teljesen sötét a kép a helyszínről, most már nincs mese, ki kell várni, ha kell, izzadó tenyérrel.

Na még négy perc van hátra.

18:57 – Egyelőre élő kép sincsen, a New Generation Revealed felirat a képernyőn.

Na még három perc, az már nem sok.

18:58 – Jobban izgulok, mint az első randevún.

19:00 – Kezdődik a show.

Larry Herb és egy csinos csaj a képernyőn, karattyolnak vadul. Larry Herb nevét rosszul írták ki. Mindenkét köszöntenek, az összes országból becsatlakozókat.

Egy promó film indult, a világ minden pontjáról különböző rasszok mondják el, mit jelent a géming. A gamer szakma krémje a képernyőn, lightos kis image film.

A színpadon Don Mattrick. Még soha nem volt olyan izgatott, mint ma, mert az új generáció mutatkozik be – mondja. Egyelőre a 12 évvel ezelőtti Xbox megjelenésről, majd az Xbox 360-ról beszél. A Kinect-re ugrott, nyolc évvel az Xbox 360 megjelenése után is piacvezető a konzol.

Tabletek, mobilok a fókuszban, s az, hogyan változott meg az emberek nappalija a technika fejlődésével. Az Xbox csapat új küldetése, hogy újgenerációs játékokat és szórakozást vezessen be a piacra. Ma bemutatják a “mindent egyben” eszközt.

Az új konzol neve, XBOX One.

Egy image film indult, a konzol leginkább egy projektorra hasonlít, a kontroller nagyon szép.

Nincs tehát Xbox 720, vagy Infinity, Xbox One az eszköz neve, utalva arra, hogy minden egy helyen található meg benne.

Yusuf Mehdi a színpadon. Húha, szóvezérléssel kapcsolta be a konzolt: “Xbox On” felkiáltással. A dashboard ugyanúgy néz ki, mint az Xbox 360-nál. A hangutasításokat demózza Mehdi, most épp televízióra váltott azzal, hogy “rászólt” a konzolra. Instant Switching-nek hívják a funkciót.

Nem csupán hangvezérléssel, hanem mozdulatokkal is vezérelhető az Xbox One. A Snap Mode-dal párhuzamosan futtathatók alkalmazások. Mehdi most az okostelefonjával navigál.

Skype. Beépítették a konzolba. Csoportos videohívásokra lesz lehetőség, kizárólag a konzolon.

Úgy tűnik, a PlayStation 4 bajban van.

A televíziós műsorújságot mutatja be Mehdi. Csatornát válthatunk hangutasításokkal. “Mi megy az HBO-n?” S a konzol máris megmutatja a műsort! A Trendning funkció megmutatja, mi a legnépszerűbb tartalom jelenleg az Xbox közönsége szerint (mit néznek a legtöbben).

Marc Whitten a színpadon. Most jön a hardver maga, mi található a dobozban. Nyers erő a konzolban, 8GB memória, Blu-ray meghajtó, USB 3.0, HDMI csatlakozók. Három operációs rendszer egyben, mely mindent megváltoztat. Nem kell várni, egy kapcsolás, és már a játékban vagyunk. Új Kinect szenzor, mely a csomag része, de nincs beépítve a konzolba.  2 gigabájt/másodperc átviteli sebesség, hogy a hangot minél jobban fel tudja ismerni az eszköz. “Rakéta technológia”.

A kontroller is megújult, a “világ legjobb kontrollere”. 40 dizájn innovációt tartalmaz. Játékosok tervezték játékosoknak.

A konzol maga nem tetszetős, nagyobbnak tűnik, mint a jelenlegi Slim modell.

S akkor térjünk rá az új Xbox LIVE-ra. 15 ezer szerver szolgálja ki a rendszert, de a jövőben ez a szám 300 ezer szerverre nő! Természetesen a brutál kapacitás a felhő-alapú szolgáltatásoknak kell.

Andrew Wilson, az Electronic Arts-tól a színpadon. Jönnek a játékok. Jelenleg négy sportjáték készül: FIFA 14, UFC, Madden NFL, NBA 14.

Új motort készített a stúdió: EA Sports Ignite. Négyszeres számítási teljesítményre képes a motor a jelenlegihez képest. A FIFA 14 Ultimate Team Xbox-exkluzív lesz. Pörögnek a játékbemutatók, a mozgásanimáció tisztára olyan, mint élőben, azonban összességében nem dobtam hanyatt magam.

Phil Spencer, a Microsoft Studios elnöke áll a színpadon. Jönnek az exkluzívok. Forza Motorsport 5. A bemutató szintén nem remegtette meg a térdem. A játék nyitócím lesz. Quantum Break, a Remedy új játéka. Na, ez beszarás jól néz ki. Az intrója teljesen olyan volt, mint egy film.

15 exkluzív játék, melyből 8 teljesen új franchise lesz.

Nancy Tellam a színpadon. A televíziózás a célkeresztben. Mégis a Halo-ról beszél, s színpadra szólítja a 343 Industries vezetőjét, aki egy nő, Bonnie Ross. Egy Halo televíziós sorozatot jelentenek be, Steven Spielberg rendezésében. Spielberg videóüzenetben beszél.

A végére az amerikaiaknak marad egy kis csemege: élőben közvetítik majd az NFL-meccseket a konzolon.

A shownak mindjárt vége, se megjelenésről, se árról, se arról nem volt szó, hogy a konzol lejátssza-e a használt játékokat.

A konzol még idén megjelenik.

Minden letölthető tartalom a Call of Duty-hoz Xbox-exkluzív lesz egy ideig. Eric Hirshberg a színpadon. Bulsshit szöveg: ha biztosra akartak volna menni, akkor a Modern Warfare 4-et készítik el, ehelyett jön a Call of Duty: Ghosts. Új helyszín, új sztori, új motor.

Végül egy kisfilm pörög a Call of Duty: Ghosts-ról. Nem trailer, nincs benne gameplay jelenet, inkább amolyan fejlesztői napló. Akárhogy utálom az FPS-eket, be kell vallni, a játék baromi jól néz ki. Dinamikus térképek jönnek a multipalyer módba. Természetesen nem maradhat el a marketingduma: a legszebb, legjobb, legizgalmasabb Call of Duty lesz, ami valaha készült.

Most pedig egy összehasonlító videó arról, mire volt képes a régi motor, és az új. A különbség tényleg szembeötlő, a kutya orrán még a hegek is látszanak, az emberek karján a finom szőrszálak, horzsolások.

És akkor jön a gameplay. Világpremier, az első trailer. A videó nagyon rossz minőségű, amúgy a játék valóban – a látványát tekintve – egy ugrás lesz a jövőbe!

Vége.