Európai ember számára a Black Friday, azaz a Fekete Péntek kifejezés semmit nem jelent, az Egyesült Államokban ilyenkor mindenki megőrül, s hatalmas a vásárlókedv.

Nem véletlen, ugyanis a Hálaadást követő péntek Amerikában a hatalmas leárazások hete, hivatalosan ekkor kezdődik az ünnepi szezon odaát, s az üzltek nem ritkán 24 órás nyitva tartással, és brutális akciókkal ösztönzik vásárlásra a népet. Hatalmas sorok, őrjöngő tömeg jellemzi ezt a napot, s aki csak teheti, a munkából is kimarad, szó szerint vagyonokat lehet spórolni, s persze elverni is ezen a napon.

Gondolom senki nem lepődik meg rajta, ha ebből az őrületből a videojáték ipar is minél nagyobb szeletet szeretne kihasítani, ami a Microsoftnak sikerült is idén, 24 óra alatt majdnem 1 millió darab Xbox 360 konzol talált ugyanis gazdára  Amerikában. Egészen pontosan 960 ezer darab fogyott, az Xbox 360 történetében ez a legsikeresebb hét.

S ha mindez még nem lenne valakinek elég, a redmondi cég emellé még 750 ezer darab Kinectet is értékesített, csak úgy dőlt a lé. Összehasonlításképp: Wii-ből 500 ezer darab kelt el, DS-ből azon a héten 900 ezer. A Sony még nem közölt adatokat a Fekete Péntekre vonatkozóan.

Elemzők úgy becsülik, hogy Amerikában ezen a napon az emberek 150 milliárd dollárt vernek el az üzletekben.