Visszasírja a Sony a boldog békeéveket, amikor is védeni tudta a kalózoktól a PlayStation 3 konzolját, s azon csak eredeti, legális szoftverek voltak futtathatók. Most ennek vége, s úgy néz ki, hogy semmit nem tehet ellene a konzolóriás.

A helyzet ugyanis az, hogy sikerült teljesen feltörni azt a digitális kódot, mely a PlayStation 3 játékok és programok védelmit  volt hivatott szolgálni. Ráadásul, semmilyen hardveres módosításra nincs szükség ahhoz, hogy bármilyen szoftver vagy játék futtatható legyen rajta.

Németországban minden évben megrendezésre kerül a Chaos Communication Congress nevű program, ahol a világ hackerei gyűlnek össze, és megosztják egymással azt a sok okosságot, amit az adott évben tanultak. Ezen a rendezvényen volt egy előadás, aminek a fő mondanivalója az volt, hogy feltörték azt a titkos kódpárt, ami eddig védte az illegális szoftverek futtatását. S ami rossz hír a Sonynak, az jó a kalózoknak, ugyanis ezen nem lesz képes a Sony bármilyen szoftverfrissítéssel is változtatni, csak annak árán, hogy az eddig kiadott összes szoftver használhatatlan lenne a PS3-on. Nem úgy, mint az Xbox 360 esetén, a Sony arra is képtelen lesz, hogy kiszűrje a tört programmal kalózkodókat, ugyanis semmilyen hardveres beavatkozás nem történik a konzolon.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy mostantól firmware verziótól függetlenül lehet bármit futtatni a Sony konzolján, s újra futtatható lesz a Linux is, amit néhány hónappal ezelőtt egy frissítéssel lőtt ki a Japán cég, s amit miatt be is perelték őket.

A konferencián készült videókat lejjebb tekinthetitek meg.