A Gears 5 dohányzásmentes játék lesz. Valójában, a Gears of War-univerzumból végleg száműzik a dohányzást. A döntést állítólag a The Coalition saját maga hozta meg, bizonyos források szerint külső ösztönzésre.

A korábbi Gears of War-játékokban nem volt ritka a dohányzó karakter. COG Michael Barrick, példának okáért láncdohányos volt, a szivar állandóan ott lógott a szájában. Még akkor is szivarozott, amikor a többjátékos módban az ő bőrébe bújt a játékos.

A Variety szerint a döntés, hogy eltávolítsák a játékból a dohányzós utalásokat az után született, hogy a non-profit dohányzásellenes szervezet, a Truth Initiative megkörnyékezte a Turner Broadcastingot, aki az ELeague e-sport közvetítési jogokat birtokolja, hogy változtassanak.

A Coalition-vezér, Rod Fergusson szerint első kézből tapasztalta meg a dohányzás pusztító hatásait, és számára mindig is fontos volt, hogy ne szője bele a dohányzást a történetmesélésbe, ezért is döntöttek úgy, hogy a Gears 5-ből és a teljes Gears-univerzumból száműzik a füstölgést.