A Sony ma délután 17 órakor egy előre felvett videón hosszasan és rendkívül unalmasan ecsetelte a PlayStation 5 technikai specifikációit. Akik nem aludtak be rajta, most a fejüket fogják, sajnos az új konzol szinte minden paraméterében elmarad az új Xboxtól.

Hivatalosan is bemutatkozott a PlayStation 5, bár messze nem a legszerencsésebb keretek között: Peter Cerny, a vállalat vezető tervezője egy rém unalmas videón rém unalmas stílusban beszélt az új konzol felépítéséről. Sem magát a konzolt, sem az árát nem közölték, az egész sokkal inkább egy technikai bemutató volt., az is a rosszabbik fajtából.

Íme a műszaki részletek:

 

PlayStation 5

PlayStation 4

CPU 8x Zen 2 Cores at 3.5GHz (változó frekvencia) 8x Jaguar Cores at 1.6GHz
GPU 10.28 TFLOPs, 36 CUs at 2.23GHz (változó fr,) 1.84 TFLOPs, 18 CUs at 800MHz
GPU Architektúra Custom RDNA 2 Custom GCN
Memória 16GB GDDR6/256-bit 8GB GDDR5/256-bit
Memória sávszél 448GB/s 176GB/s
Belső tároló Custom 825GB SSD 500GB HDD
IO 5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Tömörített) Kb. 50-100MB/s
Bővíthető tárhely NVMe SSD Slot Cserélhető belső HDD
Külső tároló USB HDD támog. USB HDD támog.
Optikai meghajtó 4K UHD Blu-ray megh. Blu-ray  megh.

 

A fenti specifikáció lényegesen elmarad a közelmúltban leleplezett Xbox Series X teljesítményétől, mind CPU-ban, mind GPU-ban. Az egyetlen komponens, ami a PS5-ben jobb teljesítményt ad le, az az SSD lesz, ez jelentősen gyorsabb lesz a rivális konzolban megtalálhatónál. A változó órajelek miatt szinte biztos, hogy megint nem kerül a konzolba rendes hűtés, ismét éveken keresztül kell majd hallás károsodnia annak, aki ezek ellenére a vásárlás mellett dönt.

VRR-ről, HDMI 2.1-ről szó sem esett, a Microsoft konzolja ezekkel felvértezve érkezik.

Szinte biztos, hogy a jelentősen gyengébb hardver olcsóbb is lesz, a 400 dolláros árcímke nem esélytelen, az XSX várható 500 dollárjával szemben.