Iparági források szerint a Microsoft megszüntetni készül az Xbox Live Gold-előfizetését a jövőben, így a többjátékos mód ingyenes lehet Xbox-konzolokon. A jelenlegi fizetős modell kivezetésre kerülhet.

A VentureBeat újságírója, Jeff Grubb szerint a Microsoft kivezetni készül a Gold-előfizetését, és a többjátékos módot ingyenesen, vagy free-to-play modellben képzeli el a jövőben. Ez egybevág azzal a hírrel, miszerint a Halo Infinite free-to-play modellben kínálja majd a többjátékos módot, akár 120 fps-sel is PC-n.

A free-to-play Halo multiplayernek csak akkor van értelme, ha megszűnik az Xbox Live Gold, legalább is az ingyenes játékok esetében.

Jelenleg ahhoz, hogy free-to-play játékkal online játsszon valaki, az Xbox esetében szükséges az előfizetés. A Fortnite, vagy akár a Call of Duty Warzone is így működik. PlayStation-ön ezzel szemben az ilyen játékokhoz nem szükséges a PlayStation Plus-előfizetés.

Amikor Grubb-nak feltették a kérdést, hogy szerinte végleg megszűnik-e a Gold-előfizetés, vagy csak a free-to-play játékok esetén, az újságíró azt válaszoltak, hogy szerinte végleg búcsút inthetünk neki.

Mindez egybevág azzal a Microsoft-döntéssel, miszerint a cég megszünteti az éves Xbox Live Gold-előfizetést, és már csak a havi, illetve a negyedéves periódusra lehet előfizetni.