Örülünk is, meg nem is annak, ami a Los Angeles-i E3-on elhangzott tegnap: az Xbox Live – vélhetően ősszel – kilenc olyan országban is elérhető lesz hivatalosan, ahol eddig nem, így Magyarországon is (emellett Chile, Kolumbia, Dél-Afrika, Lengyelország, Csehország, Oroszország, Brazília és Görögország).

S mi ebben a jó hír? Az, hogy végre megtörténik az, aminek hosszú évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie. S mi a rossz? Az, hogy a bevezetés gyakorlatilag semmin nem változtat, sőt.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is játszhasson Live-on, eddig az kellett, hogy regisztrációkor egy olyan országbeli címet adjon meg, ahol hivatalosan is elérhető a szolgáltatás. Ezzel gyakorlatilag szürke zónába lépett, a szolgáltatásokhoz hozzáférhetett, azonban “nem legálisan”. Vélhetően ősztől ez fog megváltozni. A Microsoft meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott arról, hogy pontosan mikorra is tervezik a szolgáltatás indítását, így jelenleg ezt még nem tudni.

Ami sokkal inkább fejtörést okoz majd a játékosoknak, hogy vajon megéri-e váltani, azaz kilépni majd a szürke zónából. Ebben az esetben ugyanis elveszti a gamescore-jait, amit éveken keresztül szorgalmasan gyűjtögetett magának. Van, akit ez érdekel, van, akit nem, azonban az vitathatatlan, hogy a szolgáltatás nem csupán játékélményt, hanem egyfajta közösségi élményt is nyújt, s van aki többek között ezért is Live-ozik.

Ami jó hír, hogy a DLC-k korlátozás nélkül lesznek elérhetők, ami eddig nem volt így. Ott van például a Gears of War, amihez kis hazánkból ki tudja miért, de nem lehet pályákat letölteni. Vagy a Doom, amit nem lehet tőlünk elérni, viszont a Doom 2-t igen. A Microsoft biztosan tudja rá a választ, miért.

Mennyibe is fog ez kerülni nekünk? Az árazásról (is) egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy vélhetően az 50 euró /év alapdíj lesz nálunk is a mérvadó, de részleteket nem árul el a Microsoft. Az is homályos, hogy lesz-e kifejezetten magyar tartalom, vélhetően nem. S ami a legnagyobb gond, az az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a szolgáltatás magyarul lesz elérhető, azaz magyar felülettel találkozik majd a játékos. Ennek állítólag jogi és technikai akadályai egyaránt vannak, így a Microsoft nem tudja biztosra ígérni, hogy a szolgáltatás magyarul kommunikál majd a felhasználókkal.

Bár a szolgáltatás előbb-utóbb elérhető lesz, kérdéses, hogy mindezek ismeretében vajon hányan fognak váltani, s Magyarországon magyar Live-ot használni.