Ki lesz a győztes? A Natal, a Move, vagy a WiiMote? Az elmúlt néhány évben a Nintendo uralta a konzolpiacot a Wii-vel. A mozgásérzékelést lehetővé tevő játék a Wii szinonimájává vált.

De ez idén ősszel megváltozik, amikor a Microsoft Project Natal kamerája megérkezik Xbox 360-ra, és a PlayStation Move pedig a Sony konzoljához. Sokan azt várják, hogy a Nintendo piaci részesedése esni fog.

A Janco Partners elemzője, Mike Hickey szerint a Natal előnyt kovácsolhat a Nintendo csökkenő eladásaiból, miközben nem rabol el vásárlókat a Microsoft meglévő játékos bázisából. “Úgy gondoljuk, a Natal mozgásérzékelős játék technológia valószínű, hogy jelentős piaci részesedést hoz majd a Microsoft számára a Nintendoval szemben”- mondta Hickey. “Azt jósoljuk, hogy elmozdulás várható a Wii -vel rendelkező háztartásoktól az Xbox 360-nal, vagy PlayStation 3-mal rendelkező háztartásokig.

Más elemzők azt gondolják, hogy a Microsoftnak és a Sonynak az új terméküket a konzollal együtt kellene árusítani ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudjanak piaci részesedést szerezni. “A kontroller részesedés attól függ, hogy árulják őket”- nyilatkozta egy elemző. “Ha önmagukban árulják majd, vélhetően 10-20 %-nál nagyobb részesedést nem érnek el, ami 4-8 millió Natal-t, és 3-6 millió Move-ot jelent. Sok hónap telik majd el addig, míg ezeket a számokat elérik. Ha bármelyik gyártó a konzoljával együtt fogja árulni, több fog fogyni belőle.” Ugyanez az elemző azt várja, hogy a Microsoft egy új Xbox 360 konzolt jelent majd be, s ezzel árulja majd a Natal-t, hogy gyorsítsa a részesedés emelkedését.

“Azt várom, hogy a Microsoft a 250 GB vékony Xbox 360-t és a Natal-t együtt 299 dollárért (kb. 60 ezer forint) árulja majd, s ebből évente 6-10 millió darabot fog tudni értékesíteni, plusz másik 4-8 milliót a meglévő rendszerekhez. Azonban hivatalos közlemény nem jelent meg ilyesmiről, ez csupán jóslás.”

Amikor a lehetséges győztesről kérdezték, az elemző azt mondta, hogy a Nintendo-t nem fosztják meg trónjától, s a második hely pedig kérdéses. Hozzátette, hogy a Sony azokat a Wii felhasználókat próbálja megszerezni majd, akik magasabb grafikus teljesítményt várnának, s ennek érdekében árat kellen csökkentenie. “Világos, hogy a Nintendo már megnyerte a mozgásérzékelős kontrollerek háborúját. a Sony most HD Wii-ként próbálja magát pozicionálni és ha sikerülne a PS3 és a Move együttes költségét 299 dollár alá csökkentenie, az nagyot szólna. Elképzelhető, hogy ezt már az év végi ünnepekre megteszik, de nem valószínű.”

“Sokkal inkább valószínű, hogy ez csak jövőre történik meg, de addigra a Wii 149 dollárba fog kerülni, s talán a Nintendo is felébred, s előrukkolnak egy Wii HD-vel.”-tette hozzá. “Ha a Microsoft minden Xbox mellé csomagolja a Natal-t is, több mozgásérzékelős kontrollert ad majd el, mint a Sony, ha nem, akkor szoros verseny lesz.”

Sajnos a magyarországi tervezett árakról nincsenek információnk, azonban úgy gondolom, hogy több, mint elégedettek lennénk, ha a Slim 250 GB Xbox+Natal kombó 299 dollárért (60 ezer forint) nálunk is kapható lenne.