Nem a meleg ment az agyunkra, de eljátszottunk a gondolattal, hogy a Sony és a Microsoft közös konzolt készíthet a jövőben. Mindenesetre közös domaint regisztráltak.

 Nem mi vagyunk az egyetlen játékkal foglalkozó weboldal, akinek a fejében megfordult, hogy vajon miért is regisztrált két közös domaint a Sony és a Microsoft. Ha nagyon szabadjára engedjük a gondolatainkat, akkor gondolhatunk arra, hogy felvásárlás készül, vagy összeolvad a két cég, vagy közös nextgen konzolt készítenek együtt. A két weboldal: Sony-Microsoft.com és Microsoft-Sony.com.

Persze nagyon valószínű, hogy a Windows 8 kapcsán készülnek valamire, hisz a Sony Vaio noteszgépeken most is Windows operációs rendszer fut. Azaz, a két cég már így is stratégiai partner. Merjünk azonban nagyot álmodni, és nézzük meg, hogy miért is nem lenne elvetemült ötlet, ha a két óriás közös konzolt alkotna.

A Sony és Microsoft egyértelműen versenytársak a konzolok piacán, azonban egyértelműen szövetségesek a mobiljátékok terén két óriással szemben, a Zynga és az Apple. Az AAA kategóriás játékok terén nem kérdés, hogy a két nagykonzol verhetetlen, azonban  casual játékok esetén ez sajnos már nincs így. Egy új konzolt piacra dobni kockázatos és nagyon drága is. A Microsoft milliárd dollárokat bukott a 3 LED-es hibán, a Sonynak pedig néhány milliárdjába belekerült, míg a PlayStation 3 végre elérte a nullszaldót.

Az igazi nagy pénz nem a konzolokban, hanem a játékokban van, illetve a terjedőben lévő online szolgáltatásokban, mint a letölthető tartalmak. Ami a hardvert illeti, abban egyértelműen a Sony az erősebb, mindig és jó volt az iparágban. Egy közös konzol esetén azt csinálná, ami a legnagyobb erőssége: magát a hardvert. Ne felejtsd el, hogy a Sony volt a 80-as 90-es évek Apple-je, rengeteg olyan tartalmat adott el, amit csak a saját hardverén lehetett lejátszani. Bármikor, amikor a Sony elkóválygott attól, amihez a legjobban értett, legjobb esetben gyengus dolog szültett, legrosszabb esetben katasztrófa. Azonban hihetetlenül profitabilisak azokon a területeken, ahol pusztán hardverről van szó – például a HDTV-k piaca – és a hálózati és szoftver dolgokat más cégekre bízzák.

A Microsoft rendelkezik a legjobb fejlesztői eszközökkel az iparágban. A legjobb ugyan szubjektív kategória, de a legtöbb fejlesztő kifejezetten szeret a Microsoft platformjain programozni. Nyilván ez is a magyarázata annak, hogy számos multiplatform cím először Xbox 360-ra készül el, és utána portolják például PS3-ra.  Az Xbox Live a legjobb online játékplatform, kétségtelenül. Még a PC-s Steam a második helyen ugyan megközelíti a Live-ot, az Xbox Live jelenleg a piac Don Juanja. Egy egysített Xbox Live és PlayStation Network hatalmas vásárlóerőt jelentene, és persze óriási közösséget is. Ott van ugye az online kalózkodás. A Sony hatalmas pofont kapott tavasszal, melyből alig bírt felállni, miután a PSN-t padlóra küldték. Mondjuk ki, a Sony nem rendelkezik azzal a technikai apparátussal és hálózati szakértelemmel, mint a Microsoft az Xbox Live esetében.

A körvonalazódó kép több, mint egyszerű. Egy közös konzol esetén a Sony adná a hardvert, a Microsoft a hálózatot, és a fejlesztők pedig a szoftvert, azaz a játékokat a Microsoft jóvoltából. Egy egyesített platform kellő erővel vehetné fel a harcot a mobiljátékok piacával is, ne feledjük, hogy a Windows Phone 7 remekül sikerült.

Hamarosan kiderül, hogy mit is tervez együtt a két óriás. Gondolod, hogy létrejöhet a fent vázolt frigy? Nem sok esélyt adnék rá, bár bevallom, egyáltalán nem hangzik sületlenségnek.

Ha úgy érzed, mondandód van a fentiekkel kapcsolatban, oszd meg velünk a kommentek között!