A Mass Effect 3 újragondolt befejezését a nyárra ígéri az Electronic Arts és a BioWare, és ingyenesen lesz letölthető azoknak, akik rendelkeznek a játék egy eredeti példányával.  Teljesen más befejezésre senki ne számítson, inkább kiegészítésre.

A Mass Effect 3: Extended Cut új jelenetekkel és párbeszédekkel bővíti majd ki a játék befejezését, kérdés, hogy ez mennyire lesz gyógyír a felháborodott rajongók számára, akik teljesen új lezárást követeltek a BioWare-től. Az Electronic Arts a DLC-ről így nyilatkozott:

A Mass Effect 3: Extended Cut filmszerű kiegészítő jelenetekkel és epilógussal próbálja a Mass Effect 3 befejezését jobban megértetni azon rajongókkal, akik szeretnék, ha a befejezést tovább tisztázódna.

Ez azt jelenti, hogy a BioWare azért nem eszi olyan forrón a kását, és látszólag esze ágában sincs engedni a rajongói nyomásnak, mert az újraírt befejezés helyett egy DLC-t tesz elérhetővé, mely még az is lehet, hogy még több kérdést vet majd fel, mint megválaszol.
Ray Muzika, a Bioware társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a DLC-vel sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a csapat művészi víziója, és a játékosok által várt válaszok között.