A Mass Effect 3 megjelenése óta kis túlzással a világ gémer társadalma a játékról beszél, pontosabban annak befejezéséről, ami óriási felháborodást váltott ki világszerte a rajongók körében. Mint halvány reménysugár, egy teória jelent meg a befejezésről.

Ha nem játszottad még végig a játékot, akkor nem tanácsos tovább olvasnod, ugyanis spoiler mindaz, amit e mondatot követően leírok.

Az utóbbi pár napban tűnt fel egy videó a YouTube-on, az indoktrinációs elméletről, ami gyógyír lenne a rajongók csalódottságára, egyúttal zseniális húzás lenne a BioWare részéről. Látszólag logikus érvekkel támasztja alá a lenti videó, hogy miért is ez a magyarázat mindenre. A gond az, hogy ebből semmi sem igaz.

 

A Mass Effect 3 írója, Mac Walters a befejezéssel kapcsolatban többek között az alábbiakat mondta:

And as for complaints that the game’s three endings don’t provide enough variety? As late as November, the developers were considering at least one drastically different ending that was eventually scrapped. The sequence would have seen the player lose control of Commander Shepard, revealing that he or she had actually been indoctrinated by the Reapers. This ending was eventually cut for technical reasons, as the team was having a hard time making the gameplay mechanic work alongside dialogue choices.

Azok kedvéért, akik az angollal hadilábon állnak, a lényeg a következő. Tavaly november végéig a fejlesztők terveztek egy olyan befejezést, ami drasztikusan más, mint a végleges változatba került három, nevezetesen, egy olyat, ami leleplezné azt, hogy Shepard-et indoktrinálták a Reaperek, azaz, megszerezték elméje felett az irányítást. Ezt a verziót azonban technikai okok miatt elvetették, nem került bele a játékba.

S hogy ebből mi  következik? Semmi más, mint az, hogy a Mass Effect 3 vége az, aminek látszik, nincs kódolt üzenet, nem vezeti orruknál fogja a játékosokat a BioWare, s főleg az, hogy az indoktrinációs feltételezés végleg dugába dőlt!