Az Asus és a Google az I/O 2012 rendezvényen közösen bejelentették, hogy elkészült a két cég együttműködésében az a a táblagép, mely a keresztségben a Nexus 7 nevet kapta. A tablet esélyes arra, hogy komoly sikereket érjen el világszerte.

A Nexus 7 hardverét az Asus készítette el, míg az operációs rendszert a Google adja, az Android legfrissebb verziója képében. A Nexus 7 a világ első 7 collos méretű, négymagos táblagépe, mely decens külsőt kapott, belül pedig a Google legsikeresebb szolgáltatásait tartalmazza.

Lássuk, hogy mit is tartalmaz a kicsike. A Nexus 7 agya egy négymagos nVidia Tegra 3 SoC, mely biztosítja a weboldalak villámgyors betöltését, a párhuzamosan futó alkalmazások folyékonyságát, a játékok röccenés mentes futtatását. A látványvilágért a 12 magos GeForce GPU felelős, illetve a nyers erő dinamizálásáért, illetve korlátozásáért pedig a 4-PLUS-1 CPU gondoskodik. Amennyiben nincs szükség nagy teljesítményre, a Nexus 7 ennek köszönhetően villám gyorsan energiatakarékos üzemmódba kapcsol.

Minden táblagép kritikus része a kijelző, melyből a Nexus 7 egy 1280X800 képpontos panelt kapott, mely élethűen jeleníti meg a filmeket, játékokat, fényképeket. Erre csak rásegít az Asus TruVivid technológia, mely a színek tisztaságát fokozza, illetve az IPS panel, mely 178 fokos szögben is kristálytiszta képet alkot.

A Nexus 7 valóban egy hordozható tablet, mely ellenáll a káros környezetei hatásoknak: a karcálló Corning FIT Glass, illetve a csúszásgátló külső burkolat ellenállóvá teszi, és esztétikailag megóvja a hardvert. A tablet 10,5 milliméter vastag csupán, súlya pedig 340 gramm, kényelmesen elfér kézben és táskában. Az akkumulátort akár 9,5 órán keresztül is próbára tehetjük, a Nexus 7 erre 720p felbontású videó lejátszással, bekapcsolt Wi-Fi-vel, külső mikrofonnal és 100 nit fényerővel is képes.

A játékok szerelmeseinek is minden adott a táblagépben: tízujjas érintőképernyő, giroszkóp, gyorsulásmérő és NFC-érzékelő teszi teljessé a játékélményt. A Google Play Store több mint 600 ezer játékkal és alkalmazással felvértezve várja, hogy a táblagépet megvásárlók megrohamozzák.

S végül essen szó az operációs rendszerről és szoftverekről. A Nexus 7 az Android 4.1-es változatát (Jelly Bean) futtatja, Gmail, Chrome, Google+, YouTube szolgáltatásokkal kiegészítve.

Az Asus több évtizedes hardveres tapasztalata, s az Android platform világsikere ötvöződik és csúcsosodik ki a Nexus 7-ben, mely két változatban lesz kapható: 8 és 16GB meghajtóval szerelve, előbbiért 199 dollárt, utóbbiért pedig 249 dollárt kell kiperkálni.