Tegnap végre lehullt a lepel az Apple hivatalos sajtótájékoztatója közepette az iPhone 5 kászülékről, azonban a rendezvény sok meglepetést nem okozott, mert a korábbi szivárgások szinte mindent tudni véltek a telefonról.

Az iPhone 5 kisebb, könnyebb, tiszta üveg és alumínum- röviden így lehetne összefoglalni a készülék elsőre is szembeötlő változásait. A méretcsökkenéssel párhuzamosan azonban a készülék az eddigi 3,5 hüvelykes kijelzőt maga mögött hagyta, és fél hüvelykkel nagyobb lett, mint elődje.

Mivel a készülék szélességét nem, csak a hosszát növelték, a képarány 16:9, ehhez 1136*640-es felbontás társul. A méretváltozás következtében a készülék kijelzőjén plusz egy sor ikon fér el.

Az iPhone 5 sebessége azonban érdembe változott: LTE szabványnak köszönhetően (melyért a Samsung nagy valószínűség szerint pert akaszt az almás cég nyakába) akár 100 megabites is lehet az átviteli sebesség, ebből persze Magyarországon semmit nem élvezhetünk majd, hisz nálunk gyakorlatilag 21 megabitben megáll a HSPA+ hálózat sebessége. Ami talán ennél is fontosabb, hogy a 802.11n Wi-Fi szabványnak köszönhetően már az 5 Ghz-es frekvencia is használható, a korábbi 2.4 Ghz-es, erősen túlhasznált frekvencia helyett.

S hogy mindennek mi a lelke? A készülék szíve az A6 jelű processzor, mely méretében kisebb, azonban kétszer olyan gyors, mint elődje, ezzel párhuzamosan a grafikus teljesítmény is a kétszeresére nőtt. Az akkumulátor kapacitása lehetővé teszi, hogy akár 8 órán keresztül lehessen vele böngészni, és 10 órán keresztül videót lejátszani.

A készülékkel párhuzamosan debütál az iOS 6, mely számos újítást tartalmaz, s a Safari böngésző is átalakuláson ment keresztül.

S akkor nézzük, mindezért mennyit kell fizetni. Az iPhone 5 készülék ára változatlan marad: 199 dollár (8GB), 299 dollár (32 GB), 399 dollár (64 GB). Persze, mire mindez hazánkba érkezik, mindez euróban értendő.

Az iPhone 5 készüléket két hét múlva lehet megvásárolni.