A japán Macquarie Capital Securities elemzője, David Gibson szerint a Nintendo Wii U nem lesz versenyképes konzol, s bár elismerte, hogy a Nintendo mindent megtesz, hogy ne így legyen, a konzol maga nem nyúlt többet a jelenlegi és jövőbeli társainál.

Gibson szerint javíthatna a Nintendo helyzetén, ha iOS és Android platformokra is elkezdene fejleszteni, de ezt tudjuk, hogy nem fog megtörténni. Az elemző azt tanácsolja a befektetőknek, hogy kerüljék el egyelőre a cég részvényeit, mert egyáltalán nem biztos a Wii U hosszútávú sikerében. Az E3-ig semmiképp nem ajánlja befektetésre a Nintendo papírokat, esetleg a nyári expón tud a japán cég olyat mutatni a konzollal, amit eddig rejtegetett.

Gibson szerint a Wii U versenyképtelenségének három fő oka van, melyek a következők:

  •  a Wii U GPU-ja gyengébb, mint az Xbox 360 és PS3 konzoloké, s csupán az érintőképernyős kontroller az, ami kecsegtető lehet a játékosok számára.

 

  • az ún. “négyképernyős” modell (laptop, televízió, tablet és okostelefon) megvalósításában az Apple sokkal inkább előrébb jár az iPad-del, s ezeknek az eszközöknek a GPU-ja egyre erősebb lesz a közeljövőben. Amennyiben sikerülne egy kontrollert fejleszteni az iOS eszközök mellé, gyakorlatilag olyan játékélményt nyújtana, amit a Wii U nem.

 

  • Olyan nagy kiadók, mint például az Activision nem álltak a Wii U mellé, így hiányozni fog a Call of Duty franchise a felhozatalból, s az egy évvel később megjelenő új PS és Xbox viszont mindezzel kecsegtet majd.

 

Ezek egyelőre csak találgatások, még akkor is, ha egy elemző tollából származnak, az év végi megjelenést követően kiderül majd, hogy bakot lőtt-e ismét a Nintendo, avagy a rosszmájúak tévedtek.