A bomba még múlt héten robbant, amikor Dan Houser nyilatkozatán felhördült a szakma, miszerint a 100 órás munkahét sem ritka a stúdiónál a játékok kiadása előtti szakaszban. A Kotaku utánajárt. 

Magyarázkodásra kényszerült a Rockstar a napokban Dan Houser nyilatkozata miatt, aki azzal büszkélkedett, hogy a Red Dead Redemption 2 fejlesztésének véghajrájában nem ritka a 100 órás munkahét sem a stúdiónál. Houser szerint ez szenvedély, ezzel akart példálózni az iparág előtt az elkötelezettségről.

A szakma felhördült, és sorra szólaltak meg a képviselők, egyaránt elítélve a Rockstar gyakorlatát a fejlesztők kifacsarásáról, az időnként embertelen munkakörülményekről. Senkit nem lepett meg, hogy időnként előfordulhatnak ilyen periódusok egy stúdió életében, amin inkább igen, hogy Houser ezzel büszkélkedett a világ előtt.

A Kotaku jelenlegi és volt Rockstar-alkalmazottakat szólaltatott meg az ügyben (34 jelenlegi és 43 korábbi), akik vegyes választ adtak azzal kapcsolatban, hogy a túlórázás mennyire szerves része a vállalati kultúrának. Az egyik alkalmazott, aki a Red Dead Redemption-ön dolgozott elárulta, hogy konkrétan kényszerítették őket, hogy hat napot dolgozzanak hetente, reggel hattól este kilencig, míg egy másik úgy nyilatkozott, hogy a cég nem a sikeresen kiírtott bugokat értékeli, hanem azt, hogy hány órát dolgoztál.

Job Stauffer, aki korábban a GTA IV-en dolgozott arról beszélt, hogy az egész munkája a Rockstarnál olyan volt, mintha pisztolyt tettek volna a fejéhez heti hét napon keresztül. Egy jelenleg is a cég alkalmazásában álló fejlesztő elmondta, hogy a Rockstar nyomást gyakorol az alkalmazottakra, hogy túlórázzanak, közvetlen vagy közvetett módon.

A menedzsmentet nem hatja meg, akármilyen keményen is dolgozol hétközben, csak akkor, ha hétvégén is bemész a munkádat végezni.

Egy másik fejlesztő úgy kommentálta a helyzetet, hogy a félelem néhány ember számára remek motivátor, azonban másokban csak ellenállást szül. Voltak azonban olyan nyilatkozók is, akik egyáltalán nem érezték ezt a nyomást a Rockstar részéről.