Váratlan hírrel rukkolt elő a Microsoft, miszerint megszünteti az éves Xbox Live Gold-előfizetést. Csak havi illetve negyedéves periódusokban lehet majd a szolgáltatásra előfizetni.

Gyanakodva ráncolják homlokukat most az Xbox-játékosok, ugyanis egyelőre nem tudni, hogy mi áll a redmondiak döntésének hátterében. Az Gold-előfizetés egy évre 60 dollárt kóstált teljes áron, ezzel szemben a havi előfizetésért 10 dollárt kell fizetni, és a negyedéves kódokkal is lényegesen drágábban jön ki az éves hozzáférés. Ez tehát lényeges áremelést jelentene, de vélhetően más áll a háttérben.

Korábbi nyilatkozatok alapján valószínűsíthető, hogy a Microsoft a következő generációban átszabja az előfizetéses modelljeit. Jelenleg az Game Pass Ultimate, valamint az xCloud-szolgáltatásra lehet külön előfizetni, vélhetően ezekhez újabb lehetőségek lesznek elérhetőek a következő generációban. Mivel nagyjából két évig az új konzol megjelenése után még nem lesz Xbox Series X-exkluzív játék, esélyes, hogy a Microsoft továbbra is az előfizetéses modellekkel próbálja  a játékosbázisát növelni.