A Sony tegnap közzétett, a tavalyi üzleti évre vonatkozó pénzügyi jelentését a piac nem fogadta túl rózsásan, a részvények árfolyama három évtizedes mélységekben kóborol, mint a kivert kutya. Hatalmas felelősség hárul Kaz Hirai-ra, lesz dolga a következő években!

A Sony a 2011. április 1 és 2012. március 31. között tartó üzleti évben behúzott magának egy 5,74 milliárd dolláros nettó veszteséget (456,7 milliárd jen), míg az ezt megelőző évben ez az összeg 259,6 milliárd jen volt “csupán”. A pénzügyi jelentést olvasván a piac azonnal reagált: mára 7%-ot zuhant a cég papírjainak árfolyama, jelenleg 1,135 jen körül mozog az árfolyam. Ez 32 éves mélypontnak felel meg.

A Sony élére nemrég került Kaz Hirai-nak lesz tehát dolga bőségesen az elkövetkezendő években, s érdemes azt is megjegyezni, hogy a masszív veszteségért elsősorban nem az az üzletág a felelős, ahová a PlayStation 3 is tartozik, de ez is vastagon kivette részét a hatalmas hiányban.

A Sony-nak tehát gyakorlatilag újra kell pozicionálni magát, s az egész vállalatot újraszervezni, ha azt szeretnék, hogy ne süllyesztő legyen a történet vége.