Összefoglaltuk mindazt, amit jelenleg tudni lehet a Wii 2-ről. A Wii ötödik életévét tapussa a piacon. Először Amerikában mutatták be 2006 novemberében, ami azt jelenti, hogy már több, mint négy év van mögötte, s már az ötödikbe lépett.

S ugye tudjuk, hogy ez mit is jelent. Egy új rendszert. A Nintendo konzoljai hagyományosan körülbelül öt évig húzzák, mielőtt az utódot bemutatják.

Így tehát az egész konzolpiac árgus szemekkel figyeli a köztudottan meglehetősen titokzatos gyártót, s egyre több részlet lát napvilágot a rendkívül sikeres Wii egyelőre még meg nem nevezett utódjáról. Az egyszerűség kedvéért hívjuk Wii 2-nek. Az elkövetkező hónapokban igyekszünk minél több hírrel szolgálni az új konzolról, addig is íme minden, amit jelenleg tudunk.

Mi az a Wii 2?

“Wii 2”-nek hívjuk a Nintendo következő konzolját, mely a Wii utódja lesz a közeljövőben. Még azt sem tudjuk, mi lesz a konzol hivatalos neve, vagy hogy egyáltalán a márka Wii néven fut-e tovább. A Nintendo az elmúlt években rendre variálta elnevezéseit, a Nintendo Entertaining System-től a GameCube-ig.

Mikor jelentették be a Wii 2-őt?

A Wii 2-őt hivatalosan még nem jelentették be, eltekintve azt, hogy a cég vezetői elismerték, hogy fejlesztés alatt áll. A Nintendo elnöke, Satoru Iwata még 2008-ban kezdett el megjegyzéseket elejteni a Forbes magazinban adott interjújában.

Akkor mikor fogják bejelenteni a Wii 2-őt?

Na, ezt sem tudjuk. Ha tippelni kéne, azt mondanánk, hogy a 2011-es E3 jó alkalom lenne erre, de ez csupán spekuláció. Úgy tűnik, hogy a Nintendo próbálja a jelenlegi konzol életciklusát kitolni. Az észak-amerikai Nintendo elnöke a Kotakunak adott interjújában azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy a Wii-nek még jó néhány millió példányban kell fogynia, mielőtt elkezdhetnének érdemben beszélni az utódról.

Miben lesz más a Wii 2 mint a mostani Wii? Csupán a HD támogatásban?

Néhány újságíró az elmúlt időben szívesen dobálózott a “Wii HD” kifejezéssel, jelezve, hogy ha a Nintendo nem akar lemaradni versenytársaitól, a HD látványvilággal neki is meg kell barátkoznia. Bár a Nintendo nincs meggyőződve erről, és folyamatosan cáfolja, hogy a Wii utód nem más lesz, mint HD funkcióval megtámogatott szimpla Wii. Továbbá, a cég vezetői úgy gondolják, hogy a Wii 2-t addig be sem mutatják, míg nem lesz képes valami nagy dobásra, valamire, ami igazán megkülönbözteti versenytársaitól.

Oké. Tehát a Wii 2-vel el akarják kápráztatni a vásárlókat. De mégis mi lesz az a nagy dobás?

Ezt megint csak találgatni lehet. Úgy gondoljuk azonban, hogy a Nintendo másik új hardvere, a Nintendo 3DS jó csapásirány lehet azon az úton, aminek a végén a Wii 2 áll. A 3DS egyik fejlesztője a legutóbbi E3-on elárulta, hogy a Nintendo egy sztereoszkopikus 3D kijelzőn dolgozik, mely sokáig mutatja majd az utat. Persze ez megint csak spekuláció, hogy a Wii-be is belekerülnie ez a sztereoszkopikus 3D. Ha ez megtörténne, lehetne az első igazi 3D élmény a konzolok piacán. S ha úgy sikerülne ezt megcsinálni, hogy száműzné a nappalikból a 3D szemüveget, ez már elég nagy dobás lehetne a Wii 2 megjelenéséhez.

Ezt nem veszem be. Van bármi más, ami alátámasztja ezt a 3D dolgot?

Talán. Egy másik, aprócska utalás, ami szintén egy interjúból származik. Az ex Team Ninja vezető programozó, Tomonobu Itagaki beszélt következő projektjéről, a Devil’s Third-ről, melyben a sztereoszkopikus 3D látványról beszélt. Ez persze nem igazi megerősítés, de annyit elárul, hogy a fejlesztők elérték azt a pontot, amikor már várják a következő Nintendo konzolt s az általa kínált lehetőségeket.

Ez minden?

Egyelőre igen, de az elkövetkező hónapokban minden, a Wii 2-vel kapcsolatos hírről beszámolunk. Addig is várjuk hozzászólásaitokat, kérdéseiteket, észrevételeiteket a hozzászólásokban.